Code geel in groot deel van het land

Geplaatst op 14 januari 2024, om 12:41 uur

NEDERLAND – Het KNMI heeft code geel afgegeven voor heel Nederland, behalve het Waddengebied, vanwege de kans op gladheid. In het grootste deel van Nederland begint code geel om 18.00 uur, terwijl dit in drie provincies om 22.00 uur ingaat. Deze waarschuwing, die mensen oproept om alert te zijn vanwege mogelijk gevaarlijk weer, blijft geldig tot middernacht in de nacht van maandag op dinsdag.

Voor Limburg geldt zondagochtend ook code geel, tot 12.00 uur, vanwege gladheid. In Zuid-Limburg kan er zondagochtend lokaal (natte) sneeuw vallen, en er heeft al eerder sneeuwval plaatsgevonden. Op sommige plekken kan een laagje sneeuw van 1 tot 2 centimeter liggen, wat hinder kan veroorzaken voor het verkeer en buitenactiviteiten, volgens het KNMI. Daarnaast bestaat zondagavond en in de nacht naar maandag de kans op gladheid door bevriezing van natte weggedeelten en winterse neerslag zoals hagel of sneeuw. Vooral landinwaarts kan zich op meerdere plaatsen een tijdelijk sneeuwdekje van enkele centimeters vormen, wat eveneens hinder kan veroorzaken voor verkeer en buitenactiviteiten.

Op maandagmiddag kan er nog zeer lokaal gladheid voorkomen door sneeuwresten en winterse buien. In de avond wordt het op meerdere plekken opnieuw glad door bevriezing en sneeuwbuien, zoals het KNMI verder aangeeft.

Code geel geldt vanaf 18.00 uur in Friesland, Groningen, Drenthe, Flevoland, Overijssel, Gelderland, Limburg, Noord-Brabant, en Utrecht. Vanaf 22.00 uur is deze weerwaarschuwing ook van kracht in Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Holland.

Reacties

reacties