Waarschuwing voor storm Henk opgeschroefd, code oranje in noordwesten

Geplaatst op 2 januari 2024, om 20:17 uur

NEDERLAND – Vanaf 22.00 uur wordt code oranje van kracht in Noord-Holland, het Waddengebied, Friesland en het IJsselmeergebied vanwege zeer zware windstoten. In de overige delen van Nederland is code geel van toepassing. Deze opschaling in de weerwaarschuwingen door het KNMI is een reactie op de toenemende kracht van storm Henk.

Eerder was voor bijna het hele land, met uitzondering van drie provincies, code geel uitgeroepen. Deze waarschuwing is in de loop van de avond uitgebreid naar alle provincies. Van 22.00 uur tot 02.00 uur geldt in het noordwestelijke deel van Nederland code oranje, wat wijst op een aanzienlijk risico op gevaarlijk of extreem weer.

Verwacht worden zeer hevige windstoten vanavond en vannacht, variërend van 100-110 km/uur boven land tot ongeveer 120 km/uur langs de kust. Dit kan leiden tot schade en gevaarlijke situaties door omvallende bomen en rondvliegend materiaal. In meer landinwaarts gelegen gebieden worden windstoten van 80 tot 90 km/u verwacht. Daarnaast bestaat er ook een risico op wateroverlast.

Reacties

reacties