Drie koeien dood door giftige gassen na mestmixen, boer bedwelmd

Geplaatst op 21 augustus 2023, om 19:08 uur

SNEEK – Op een veehouderij in Sneek zijn maandagmiddag drie koeien omgekomen doordat ze giftige mestgassen hadden ingeademd. De gassen waren vrijgekomen bij het mengen van mest. De boer die daarmee bezig was, raakte zelf ook bedwelmd. Hij was nog wel bij bewustzijn, maar is voor controle naar het ziekenhuis overgebracht, laat een woordvoerder van de Friese brandweer weten.

In totaal stonden er 140 koeien in de stal. Volgens de brandweer was het een open stal die dus in principe wordt geventileerd. Maar afhankelijk van de wind kunnen er bij het mestmixen toch gassen blijven hangen, aldus de zegsman. “Op een gegeven moment zag de boer dat sommige koeien versuft raakten. Toen heeft hij geprobeerd de stal nog meer te ventileren, maar daarbij raakte hij zelf ook versuft.”

De brandweer heeft de koeien uit de stal naar buiten gedreven. Ook is met ventilatoren en natuurlijke ventilatie geprobeerd om meer frisse lucht in de stal te krijgen. Volgens de brandweer is erger voorkomen “door snel optreden van de boer en de brandweerploegen van Sneek en Heeg”.

Reacties

reacties