Forse stijging aantal coaches

Geplaatst op 24 februari 2024, om 11:15 uur

Nederland telt meer dan 100 duizend coaches. Het aantal coaches is de afgelopen jaren fors gestegen. Er staan nu bijna drie keer zoveel coaches ingeschreven als tien jaar geleden. Zo blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel.

Vooral veel leefstijlcoaches

Vooral het aantal leefstijlcoaches is flink toegenomen de afgelopen jaren. Waar er in 2013 maar net iets meer dan 400 leefstijlcoaches ingeschreven stonden bij de Kamer van Koophandel, zijn dat er nu ruim 5500. Ook andere soorten coaches zijn populair. Zo nam bijvoorbeeld ook het aantal burn-out coaches en stresscoaches aanzienlijk toe.

Kritiek

In de media krijgen coaches veel kritiek over zich heen. Zo wordt er geschreven dat een goede vriend of een familielid vaak net zo goed kan helpen als een betaalde coach. Coaches zouden daarnaast een vals gevoel geven dat geluk maakbaar is en niet puur toeval. De flinke stijging van het aantal coaches in Nederland doet echter vermoeden dat er veel vraag is naar de diensten van coaches.

Zelf starten als coach

Het is vrij eenvoudig om zelf te starten als coach. Het is namelijk geen beschermd beroep, dus het is niet verplicht om een opleiding te volgen voordat iemand zichzelf coach mag noemen. Toch is het vaak wel een goed idee om een opleiding tot coach te volgen. Om iemand goed te kunnen helpen, zijn nu eenmaal bepaalde vaardigheden nodig. Deze vaardigheden zijn te leren in opleidingen van 3 maanden tot meerdere jaren. Hoewel een opleiding dus niet nodig is, zal een coach zonder opleiding moeilijk klanten kunnen vinden en aanhouden. Coaches met een opleiding hebben wat dat betreft een streepje voor. Vaak kijken klanten bij coach vacatures of coaches wel daadwerkelijk bevoegd zijn, om de klant te kunnen helpen. Het is daarom ook belangrijk hier bij stil te staan.

Coach op de werkvloer

Ook binnen bedrijven zijn vaak coaches te vinden. Dat blijkt wel uit het stijgende aantal coach vacatures dat gepubliceerd wordt op de bekende vacaturewebsites. Ook het aantal loopbaancoach vacatures zit flink in de lift. Bedrijven nemen deze coaches in dienst om hun werknemers beter te kunnen helpen met hun ambities en vragen rondom hun carrière. De coach kan de coaches adviseren en praktische tips geven over hoe dingen aan te pakken om van de huidige situatie naar de gewenste situatie te komen. Vaak is het helikopterperspectief dat een coach biedt echter al een grote hulp. Als iemand al lang met een probleem zit, dan is er soms hulp van derden nodig om het overzicht op het probleem terug te krijgen en zo tot een oplossing te komen.

 

Reacties

reacties