Crypto exchange Kraken mag in Nederland de deuren openen

Geplaatst op 26 februari 2024, om 11:01 uur

Crypto exchange Kraken heeft bekendgemaakt dat ze onlangs een registratie als Virtual Asset Service Provider (VASP) van de Nederlandse Centrale Bank hebben ontvangen. Hiermee zet de internationale crypto exchange hun Europese groeistrategie verder, en wordt de Nederlandse cryptosector steeds groter en belangrijker op het Europese toneel.

Kraken, een crypto exchange uit de Verenigde Staten, werd opgericht in 2011 onder de naam Payward, Inc. Het was een van de eerste Bitcoin exchanges en is actief over de hele wereld. Reeds in oktober 2023 kondigde Kraken aan dat ze Coin Meester B.V., een van de oudste crypto brokers in Nederland, zullen overnemen.

Het is vrij duidelijk waarom Kraken zoveel interesse heeft in de Nederlandse markt. Naar eigen zeggen geven ze aan dat Nederland een dynamische start-up en technologiesector heeft, een robuuste dienstenindustrie, en de hoogste fintech-adoption-rate in ontwikkelde economieën in de wereld. Dit zijn geen loze woorden, want Nederland hoort bij de top van Europa wat betreft aanvaarding van crypto, met ongeveer 20% van Nederlandse burgers die aangeven crypto te bezitten. Onze economie groeit daarnaast gestaag, en we staan wereldwijd bekend om ons talent voor innovatie.

Door de uitbreiding van Kraken naar ons land, zal het voor alle Nederlanders nog eenvoudiger worden om in grote cryptomunten zoals Bitcoin of Ethereum te beleggen. Een andere optie voor beginners zijn de zogenaamde “presale coins”, ook wel bekend als ICO’s (Initial Coin Offerings). Deze vormen een uitstekende mogelijkheid om in de cryptomarkt te stappen, en volgens Joren Verdoes van Techopedia worden er dagelijks nieuwe presale coins om in te investeren gelanceerd. Dit spreekt boekdelen over de innovatie die dagelijks plaatsvindt in de cryptomarkt.

De impact op de lokale cryptomarkt zal naar verwachting dus erg positief uitvallen, want hoe groter het aanbod aan gereguleerde, betrouwbare cryptobrokers in Nederland, hoe beter voor beleggers. De cryptobrokers zullen immers onderling moeten concurreren op het vlak van prijsstelling en aanbod, waardoor Nederlanders in een veilige en beleggingsvriendelijke omgeving hun geld kunnen investeren.

Tot een paar jaar terug was het immers geen sinecure om eenvoudig en veilig in crypto te beleggen. Het was mogelijk, maar dan alleen via buitenlandse crypto brokers, de ene wat veiliger dan de andere. Er waren zeker malafide partijen aanwezig, die deels verantwoordelijk waren voor de negatieve aandacht die de cryptosector soms kreeg te verduren. Gelukkig is dit grotendeels verleden tijd, en momenteel zijn er tal van gereguleerde en veilige opties om in crypto te beleggen.

Eerder gaf Binance, een van de grootste cryptobrokers ter wereld, resultaten vrij van een survey die ze hebben afgenomen in Frankrijk, Italië, Spanje en Zweden. Hieruit bleek dat 73% van de ondervraagden optimistisch staat tegenover de toekomst van crypto. 55% van de deelnemers gaf zelfs aan dat ze dagelijks crypto gebruiken voor allerlei doeleinden.

Ook de algemene cryptomarkt in Europa doet het goed. Volgens Statista zal de totale crypto-omzet in Europa bijna $19 miljard bereiken in 2028, met een groeiend percentage van de bevolking die crypto bezit en gebruikt. De technologische ontwikkeling zal ondertussen ook niet stilzitten, waardoor er ongetwijfeld grote sprongen vooruit zullen worden gemaakt in de cryptosector en de onderliggende blockchaintechnologie.

Reacties

reacties