Medicinale paddenstoelen ondersteunen lichaam en geest

Geplaatst op 1 februari 2023, om 09:35 uur

Medicinale paddenstoelen: waarvoor kunnen ze gebruikt worden?

Paddenstoelensupplementen, oftewel medicinale paddenstoelen zijn in de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) al heel lang populair. Tegenwoordig neemt ook in het Westen de vraag naar deze paddenstoelen toe, vaak in de vorm van voedingssupplementen.

Werkzame stoffen

Medicinale paddenstoelen worden toegepast om lichaam en geest te ondersteunen bij tal van processen. Uit diverse onderzoeken blijkt dat de vruchtlichaam en mycelium (wortels) van de paddenstoel belangrijke stoffen bevatten, waaronder polysachariden, bèta-glucanen, antioxidanten, essentiële aminozuren en triterpenen.

In de meeste soorten paddenstoelen komen dezelfde soort stoffen voor. Echter heeft iedere soort een andere verhouding in de werkzame stoffen. Dit maakt elke soort uniek en geschikt voor een bepaalde werking.

Verschillende soorten medicinale paddenstoelen

 

Er bestaan vele soorten paddenstoelen, waarvan een aantal een medicinale werking hebben. Bekende paddenstoelen met een heilzame werking zijn onder andere Reishi, Cordyceps en Maitake. In dit artikel lees je meer over de drie paddenstoelen en waarvoor men ze gebruikt.

Reishi voor de huid (tegen eczeem en anti-aging)

Reishi (Ganoderma lucidum) wordt in het Nederlands de Japanse Lakzwam genoemd. Dat komt omdat Reishi glimt, alsof er een laagje lak overheen zit. Algemeen kan worden gezegd dat de Reishi een enorme boost geeft aan ons immuunsysteem en ons zelf-genezend-vermogen. Reishi heeft antibacteriële eigenschappen en een beschermende functie voor de lever. Een goede leverfunctie is belangrijk voor ontgifting van het lichaam. Een verminderde leverfunctie heeft dan ook zijn weerslag op ons lichaam, onder andere te merken aan onze huid. De huid weerspiegelt onze gezondheid van onze lever en huidproblemen (zoals eczeem) komen vaak voort uit een verminderd functionerende lever. Reishi helpt (dankzij de werking op de lever) een gezonde huid te ondersteunen en kan ingezet worden bij eczeem en als anti-aging.

 

Reishi ondersteunt bij:

 • Aanmaak antihistamine
 • Vermindert allergieën (hooikoorts)
 • Eczeem
 • Een goede leverfunctie
 • Ontspanning
 • Anti-aging
 • Het zelf-helend-vermogen

Cordyceps voor meer energie en uithoudingsvermogen

 

Cordyceps zit boordevol met aminozuren, vitaminen, mineralen, proteïnen en cordycepines. Deze werkzame stoffen hebben een positieve invloed op je lichaam als het gaat om energie en je longfunctie. Mensen gebruiken de Cordyceps met name voor:

 • meer energie;
 • tegen vermoeidheid;
 • een verbeterde longfunctie;
 • een verbeterde zuurstofopname;
 • meer uithoudingsvermogen.

 

Cordyceps bevat vele nuttige stoffen die de zuurstofopname in het lichaam bevorderen. Vooral bij sportprestaties wordt deze paddenstoel ingezet. In China wordt deze paddenstoel veelvuldig gebruikt door topsporters vanwege zijn positieve invloeden op de luchtwegen en het energieniveau. Het gerucht gaat dat in 1992 het Chinese sportteam tijdens de Olympische Spelen Cordyceps gebruikten als supplement. Wat bleek? Het sportteam verbrak in dat jaar meerdere wereldrecords. Is dit toeval? Of heeft het team beter getraind? Wel is aangetoond dat Cordyceps vele positieve stoffen bevat die je lichaam ondersteunen bij sporten.

Maitake: bouwt aan een gezond immuunsysteem

 

De Maitake is net zoals de Shiitake een lekkere paddenstoel om mee te koken. Daarnaast kan deze paddenstoel tot wel 60 cm breed worden. Naast de smaak wordt deze paddenstoel ook geroemd vanwege zijn unieke mix van bestanddelen. Zo bevat de Maitake krachtige antivirale, antioxidanten en antibacteriële eigenschappen.

 

Maitake bevat voornamelijk polysachariden en bèta-glucanen. Dit zijn beiden werkzame stoffen waarmee je op een slimme manier je immuunsysteem ondersteunt en boost. Daarnaast profiteer je bij deze paddenstoel ook van calcium, magnesium, vitamine B2 en vitamine D. De Maitake wordt vooral toegepast ter versterking van het immuunsysteem en ter verbetering van de vitaliteit. Dit komt met name doordat Maitake in staat is om de ‘natural killer’ cellen, T-cellen te activeren. Deze cellen zijn essentieel voor het lichaam bij de aanval op virussen en bacteriën.

Hoe gebruik je paddenstoelsupplementen?

 

Medicinale paddenstoelen zijn in verschillende vormen te krijgen, waarbij capsules op dit moment het populairst zijn. Capsules zijn gemakkelijk in te nemen, goed te doseren en bovendien smakeloos. Het beste moment moment om ze in te nemen is ongeveer 30 minuten voor een maaltijd. Na het innemen komen de capsules in je maag terecht, waarna ze langzaam verteerd worden door je maag. Op die manier komen de werkzame stoffen via een gedoseerde afgifte in de bloedbaan terecht. Het innemen van capsules wordt door veel mensen als prettig ervaren. Je hoeft er immers niet over na te denken en kunt ze gewoon zo doorslikken. Een aangename manier om te profiteren van de bijzondere werking van medicinale paddenstoelen.

Reacties

reacties