CBD olie toevoeging op de moderne levensstijl

Geplaatst op 1 februari 2023, om 09:30 uur

Wedihemp: heeft CBD olie bijwerkingen?

CBD olie: je hebt ongetwijfeld wel eens van dit supplement gehoord. Er zijn veel mensen die baat hebben bij dit natuurlijke middel. Maar wat is CBD olie precies en wat doet het in het lichaam? En kent CBD bijwerkingen? In dit artikel gaan we dieper op het onderwerp in.

Wat is CBD olie?

CBD olie is een voedingssupplement met een ongekende populariteit. Het is onder andere verkrijgbaar bij drogisterijen, apotheken, gezondheidswinkels en via webshops. CBD (afkorting van cannabidiol) is één van de 104 cannabinoïden die van nature voorkomen in de hennepplant. Vaak verward men CBD met de psychoactieve stof THC, deze stof zit in wietplanten (waaronder wietolie). Deze vergelijking klopt echter niet, want het zijn twee verschillende stoffen. CBD is vrij van THC en high worden van CBD is daarom niet mogelijk. Bovendien is wietolie een illegaal product, in tegenstelling tot CBD olie, wat vrij verkrijgbaar is. CBD olie is 100% natuurlijk, veelal biologisch en niet verslavend.

De werking van CBD

Hoe werkt CBD precies? Het is zo gezegd een bijzonder product. CBD sluit namelijk aan op ons lichaamseigen endocannabinoïde systeem. Dit systeem dient als signaalgever. Zelf repareert het niets, maar houdt simpelweg inspecties. Wanneer er ergens iets niet in orde is (een disbalans), geeft het endocannabinoïde systeem een signaal aan de hersenen dat ze hulptroepen moeten sturen. Op die manier verhoogt dit systeem je zelfhelend vermogen.

Lichaam en geest in balans

Om dit systeem draaiende te houden, maakt ons lichaam endocannabinoïde aan (lichaamseigen cannabinoïden). Wat is de overeenkomst tussen dit systeem en CBD olie? Wat zo mooi is aan CBD, is dat de cannabinoïden van CBD op dezelfde receptoren aansluiten als onze endocannabinoïden. Ze vervullen beide dezelfde taak. Wanneer er sprake is van een disbalans, kan het zijn dat de productie van je endocannabinoïden in je lichaam laag is. Hierdoor kan het zijn dat het seintje van dit systeem te laat bij de hersenen aankomt, waardoor je bepaalde disbalansen in je lichaam kunt ervaren, zowel lichamelijk als geestelijk. CBD helpt het systeem bij het in balans brengen van je lichaam.

CBD olie ervaring

Mensen ervaren de voordelen van CBD. De CBD olie ervaringen die op het internet zijn te lezen zijn dan ook meestal positief. CBD kan voor veel verschillende doeleinden ingezet worden:

  • voor het boosten van het immuunsysteem;
  • ter ontspanning bij stress en drukke tijden;
  • voor een goede nachtrust;
  • het heeft een ontstekingsremmende werking;

 

CBD is geschikt voor langdurig gebruik, het is niet verslavend en niet psychoactief. Toch wil dat niet zeggen dat CBD olie helemaal geen bijwerkingen kent.

Heeft CBD olie bijwerkingen?

Doordat CBD helpt ons endocannabinoïde systeem in balans te brengen, kan het wel wat reacties in het lichaam uitlokken. Er zijn mensen die een aantal bijwerkingen ervaren van CBD. Dit is afhankelijk per persoon, want lang niet iedereen heeft hier last van.

 

Veel genoemde CBD olie bijwerkingen die men kan ervaren:

 

  • vermoeidheid;
  • duizeligheid;
  • verandering van de stoelgang;
  • verandering van lichaamsgewicht;
  • CBD kan een ontgiftingsreactie (detox) in gang zetten.

 

Hierbij moet wel rekening gehouden worden met andere invloeden die een rol kunnen spelen bij de klachten. Denk bijvoorbeeld aan medicatie, voeding en levensstijl. Het is lastig om te zeggen of het alleen door CBD veroorzaakt wordt.

CBD in combinatie met medicijnen

 

CBD in combinatie met medicijngebruik kan soms af te raden zijn, omdat CBD de werking van bepaalde medicijn kan verminderen, of de afbraak van geneesmiddelen kan vertragen. Medicijnen worden net als onze voeding, eerst afgebroken door het lichaam. Dit afbraakproces vindt voornamelijk plaats in de lever, met behulp van enzymen. Bepaalde medicijnen worden door hetzelfde enzym in de lever afgebroken (zoals de cytochroom P450 familie) als CBD. Door de gelijktijdige afbraak wordt het medicijn langzamer afgebroken in het lichaam en is het langer aanwezig dan oorspronkelijk bedoeld is. Er zijn ook geneesmiddelen die niet worden afgebroken door dit enzym (ongeveer 40%). Hierdoor moet je wel voorzichtig zijn met CBD wanneer je bepaalde medicatie gebruikt. Denk hierbij aan medicijnen als bèta blockers, antipsychotica, antidepressiva, chemokuur en antibiotica. Nu is er pas een reële kans op een vertraagde afbraak van het medicijn bij hogere doseringen of CBD-percentages. Desondanks is het raadzaam om altijd met je (huis)arts te overleggen indien je CBD wilt gebruiken.

Reacties

reacties