Werkstraf geëist voor geweld tegen politieagenten en politiepaard na voetbalwedstrijd Heerenveen-Groningen

Geplaatst op 26 januari 2023, om 21:47 uur

Heerenveen – De officier eist een taakstraf van 200 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 2 maanden tegen een 26-jarig man uit de gemeente Emmen die wordt verdacht van openlijke geweldpleging tegen politiemensen en politiepaarden na de voetbalwedstrijd Heerenveen-Groningen op 10 april 2022.

De politie Noord-Nederland berichtte hierover: “Na afloop van de verloren wedstrijd tegen SC Heerenveen zoeken tientallen FC Groningen supporters actief de confrontatie met supporters van de thuisclub. Er ontstaan hier en daar vechtpartijen waardoor de aanwezige politie besluit in te grijpen om de veiligheid te bewaken. De ME voert charges uit met paarden en honden. Daarop wordt met stenen gegooid naar zowel de politiepaarden als agenten. Daarbij raken twee politiemensen gewond. Geweld tegen hulpverleners en hun paarden is onacceptabel.”

De verdachte die vandaag terecht staat, meldde zich na een oproep in Opsporing Verzocht. Tijdens de zitting bekende hij aanwezig te zijn geweest. Hij gaf toe een trappende beweging te hebben gemaakt in de richting van de politie en een pol met grond te hebben gegooid richting een politiepaard. Uit de beelden die door de politie zijn gemaakt, bleek duidelijk de betrokkenheid van verdachte. Er kon niet worden bewezen dat verdachte daadwerkelijk iemand heeft geraakt.

De officier: “Deze incidenten hebben heel veel impact. Ook op politiemensen. Van de politie wordt verwacht dat zij een stap vooruit zetten als andere mensen juist een stap achteruit moeten doen. Ze zetten zich in voor de publieke zaak. Dat doen ze met trots en veel passie. Ze incasseren vaak al meer. Dat kunnen ze ook. Het zijn geen klagers. Maar dit gedrag gaat alle perken te buiten. En welk doel dient het? Spanning? Sensatie? In een politiepak en achter de helm zit een mens. Mannen, vrouwen, vaders en moeders die ook weer gezond naar huis willen.”

Bij de strafmaat houdt het OM rekening met het feit dat het hier gaat om een verdachte die niet eerder met justitie en politie in aanraking is geweest. Maar het gaat wel om geweld tegen politieambtenaren waarbij er twee politiemensen gewond zijn geraakt. Daarnaast vond het geweldsincident plaats rondom een voetbalwedstrijd. Dat werkt strafverzwarend. Dit maakt dat de officier naast een forse taakstraf een voorwaardelijke gevangenisstraf op zijn plaats vond. Ook moet er schade worden vergoed.

De politierechter heeft verdachte veroordeeld tot een deels voorwaardelijke taakstraf. Er is opgelegd een taakstraf van 240 uren waarvan 100 uur voorwaardelijk. Een voorwaardelijke gevangenisstraf vond de politierechter niet nodig. Wel moet er schade worden vergoed aan de agenten.

Reacties

reacties