De 4 populairste sectoren om te werken

Geplaatst op 17 oktober 2022, om 07:09 uur

Regio – Wanneer je als Nederlander tussen de 15 en 75 jaar bent, val je onder de beroepsbevolking. Volgens het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) hebben 9,5 miljoen mensen betaald werk. Dit is 72,2 procent van de totale beroepsbevolking.

Nog een statistiek: deze beroepsbevolking is verdeeld over 440 verschillende beroepen. Deze verschillende beroepen zijn weer onderverdeeld binnen sectoren. In de ene sector werken er meer mensen dan in de ander. Maar welke sector is nu het populairste in ons land? Dat lees je in dit artikel.

#1. Handel en dienstverlening
Stipt op nummer 1 staat de sector handel en dienstverlening. Bij deze sector draait het vooral om de verkoop van diensten of goederen om winst te kunnen maken. In Nederland zijn er zo’n 1,8 miljoen mensen werkzaam in deze sector. De werkgebieden die binnen deze sector vallen zijn vooral:
• Detailhandel
• Zakelijke dienstverlening
• Personeel en arbeid
• Facilitaire dienstverlening
• Financiële dienstverlening

Binnen deze sector heb je veel contact met klanten om zo de beste deals binnen te halen. In deze sector worden er vrijwel altijd werknemers gezocht. Dit maakt dat er veel vacatures voor zijn. Mocht je een studie gedaan hebben in deze richting, dan is de kans groot dat je een passende vacature weet te vinden.

#2. Zorg en welzijn
De sector die voor veel mensen bekend is, is de gezondheidszorg en -welzijn. Binnen deze sector gaat om alle activiteiten rondom het verzorgen van mensen, maar ook over het verzorgen zelf. Het gaat in principe om alle beroepen waarbij contact is met mensen, gericht op het genezen en/of bevorderen van de gezondheid. Ongeveer 1,3 miljoen Nederlanders zijn werkzaam in de zorg en welzijn. De werkgebieden binnen deze sector zijn:
• Gezondheidszorg
• Welzijn
• Persoonlijke verzorging

Binnen deze sector zijn ze altijd op zoek naar extra werknemers. Ze willen vacatures met spoed vullen om er zo voor te zorgen dat de werkdruk niet te hoog wordt.

#3. Techniek, productie en bouw
De sector techniek, productie en bouw staat beter bekend als de technische sector. Hierbij gaat het om het ontwikkelen, produceren en bouwen van (on)roerende zaken. Dit kan van alles zijn, van woningen tot auto’s en van frisdrank tot banken. Alles wat geproduceerd of gemaakt moet worden valt hieronder. Het is daarom ook een zeer grote sector. Zo’n 1,3 miljoen Nederlanders zijn werkzaam in deze sector. De werkgebieden in deze sector zijn:
• Techniek
• Productie
• Bouw

De populariteit van deze sector neemt steeds meer af, omdat steeds meer mensen zich bewust worden van de impact die deze sector heeft op je lichaam. Vaak gaat het om fysiek zwaar werk. Veel werkende mensen willen dit niet doen tot hun pensioen.

#4. Media en communicatie
Binnen deze sector vallen veel verschillende beroepen, daarom is er ook veel werk te vinden in deze sector. In de sector staat de communicatie tussen mensen centraal. Dit kan op allerlei verschillende manieren. Het kan gaan om de toon, maar ook om de kanalen die worden gebruikt om de boodschap over te brengen. De werkgebieden in deze sector zijn:
• Media en journalistiek
• Communicatie en marketing

Dit is een zeer brede, maar populaire sector. Het is daarom ook zo dat er veel vacatures zijn in deze sector. Pas jij in het plaatje? Dan is deze sector zeker het overwegen waard.

Reacties

reacties