Je huis verduurzamen in drie stappen

Geplaatst op 20 september 2022, om 00:49 uur

Regio – Wil jij je huis graag verduurzamen, maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Dan is het vaak voor de hand liggend dat je als eerst begint over het laten plaatsen van zonnepanelen.

Iedereen heeft ze namelijk tegenwoordig. Maar is dit ook voor jou wel de beste manier om je huis te kunnen verduurzamen. Stel je woon in de bossen en de opbrengst van je panelen is minimaal door de dichte bebossing, dan kan het heel goed zijn dat jij op zoek zou moeten gaan naar alternatieven. Zo kan het isoleren met steenwolplaten misschien voor jou wel beter zijn, dan het laten plaatsen van panelen. Om je een idee te geven hoe jij je huis eenvoudig kunt verduurzamen, hebben we een aan prachtige stappen die jij kunt doorlopen.

Je budget
Je kunt je huis wel willen verduurzamen, maar dan moet er natuurlijk wel budget voor zijn. Gelukkig zijn er ook met minimale financiële middelen ontzettend veel mogelijkheden. Vooral wanneer het gaat om het verduurzamen van je woning, zijn banken ertoe genegen om je middels een speciale lening tegen een gereduceerd tarief geld te lenen. Een andere opties is en dat is vooral bij zonnepanelen het geval, is dat je ze least in plaats van koopt. Uiteraard is dan wel het uiteindelijk rendement minder, maar je bespaart wel direct op je energierekening. Kortom, mogelijkheden genoeg dus.

Wat wil je aanpakken?
Nu je weet wat er financieel mogelijk is, is het goed om te bepalen wat je financieel wilt aangaan pakken. Het kan zijn dat je alleen zonnepanelen wilt laten plaatsen, maar ook het isoleren door middel van xps isolatie behoort natuurlijk tot de mogelijkheden. Houd er wel rekening mee, dat wanneer je meerdere verduurzamingen aan je huis doet, er verschillende subsidies zijn waarop je vervolgens recht hebt. Ook is het te rekening te houden met het feit dat ook een bedrijf meer mogelijkheden heeft als het gaat om eventuele kortingen wanneer je ervoor kiest meerdere opdrachten tegelijk te laten uitvoeren. Wel is het handig om een afweging te maken wat voor jou daadwerkelijk verstandig is. Het kan namelijk zo zijn dat het nu nog niet gunstig is om bijvoorbeeld ook het dak te laten isoleren, dan kun je al wel vast beginnen met de muren en dan de rest later aanpakken.

Een nieuwe energielabel
Wanneer je alles hebt aangepakt en je een flinke reductie op je CO2 uitstoot hebt weten te realiseren, is het belangrijk dat je je woning een nieuwe energielabel laat aanmeten. Dit zorgt er namelijk voor dat je woning bij een eventuele verkoop meer waard is. Logisch, want de maandelijkse kosten en ook uitstoot van je woning zijn een stuk lager. Vooral voor een eventuele potentiële koper kan dit doorslaggevend zijn in het uiteindelijk uitbrengen van een bepaald bod. Houd er wel rekening mee dat de kosten voor een energielabel voor eigen rekening zijn. Dus ben je nog niet voornemens om te vertrekken, dan kun je dit ook altijd in een later stadium nog aanvragen, dat maakt natuurlijk helemaal niets uit.

Reacties

reacties