Vogelgriep vastgesteld bij leghennenbedrijf in Woltersum; 53.000 kippen geruimd

Geplaatst op 15 februari 2022, om 10:31 uur

Woltersum – Bij een leghennenbedrijf in het Groningse Woltersum is vogelgriep vastgesteld.

Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de circa 53.000 kippen op het pluimveebedrijf geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

In de 1 kilometer zone rondom het besmette bedrijf liggen geen andere pluimveebedrijven. In de 3 kilometer zone rondom het besmette bedrijf ligt één ander pluimveebedrijf, deze zal bemonsterd worden op vogelgriep. In de 10 kilometer zone liggen 13 bedrijven, waarvoor het vervoersverbod per direct geldt.

Een vervoersverbod heeft betrekking op alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels. Ook geldt het verbod voor mest van vogels en gebruikt strooisel, en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte. Daarnaast gelden aanvullende regels voor de jacht, zo is het in dit gebied onder andere verboden te jagen op eenden of te jagen in gebieden waar dat watervogels kan verstoren.

Reacties

reacties