Antitankwapens, luchtdoelraketten en scherpschuttergeweren van Veenhuizen onderweg naar Oekraïne

Geplaatst op 27 februari 2022, om 15:17 uur

Veenhuizen – De gisteren door Nederland toegezegde 50 Panzerfaust 3-antitankwapens met 400 raketten en de 200 Stinger luchtdoelraketten zijn op weg naar Oekraïne.

Dat geldt ook voor de al eerder beloofde 100 scherpschuttersgeweren met 30.000 stuks bijbehorende munitie en 2 duikvaartuigen. Al deze militaire goederen zijn aan boord van een C-17 transportvliegtuig. Dat is zondagmiddag vanaf vliegbasis Eindhoven vertrokken naar een land in Oost-Europa. Vanaf daar gaan de militaire middelen over de weg naar Oekraïne.

Munitiedepot Veenhuizen
De munitie lag eerder opgeslagen in het munitiedepot in Veenhuizen. Vanaf daar is het over de weg getransporteerd naar Eindhoven en in het militaire transportvliegtuig geladen. De munitie voldoet aan alle eisen om direct in te kunnen zetten.

De Panzerfaust
De Panzerfaust is een draagbaar antitankwapen. Dit is geschikt om tanks, pantservoertuigen, versterkte militaire opstellingen, (lichte) bunkers en stil hangende helikopters uit te schakelen. Dat kan met verschillende soorten munitie, op een afstand tot maximaal 600 meter.

De Stinger
De Stinger is een (draagbare) infraroodgeleide luchtdoelraket. Hiermee zijn troepen op de grond en militaire objecten te beschermen tegen vijandelijke vliegtuigen op lage en middelbare vlieghoogte tot een afstand van een halve tot 5 kilometer.

Deze bijdrage kwam bovenop de eerder beloofde levering van goederen, zoals helmen, scherfvesten en scherpschuttersgeweren. Oekraïne vroeg om militaire hulp, vanwege de inval door Rusland op donderdag.

Reacties

reacties