Noodverordening in Drachten afgekondigd: serieuze aanwijzing op rellen

Geplaatst op 22 november 2021, om 21:10 uur

Drachten – In overleg met de politie en het Openbaar Ministerie heeft burgemeester Jan Rijpstra voor maandagavond een noodverordening afgekondigd voor Drachten.

De noodverordening is van kracht van 22 november 2021 vanaf 20:00 uur tot 23 november 2021 05:00 uur. Bij mogelijke onrust in Drachten kan de burgemeester ingrijpen. In dit geval heeft de burgemeester na overleg met politie en het Openbaar Ministerie gekozen voor een noodverordening.

Oproep tot verzamelen in Drachten
Volgens de politie worden er via sociale media oproepen verspreid om vanavond op verschillende locaties in Noord Nederland, waaronder Drachten, te verzamelen. Met het noodbevel achter de hand kan er snel worden ingegrepen als de aangemelde demonstratie uit de hand loopt. In meerdere Nederlandse steden was het de afgelopen dagen onrustig door toedoen van relschoppers. Onder meer in Rotterdam, Den Haag, Groningen, Enschede en Leeuwarden moest de politie ingrijpen.

Noodverordening 
Alleen in bijzondere omstandigheden mag de burgemeester een noodverordening laten uitgaan. Bijvoorbeeld bij mogelijke onrust, maar ook als de veiligheid in gevaar komt. Een noodverordening geldt voor één persoon of een bepaalde groep. De politie kan dan strenger tegen ze optreden dan normaal.  De burgemeester beslist of er een noodverordening komt. Dat gebeurt na overleg met het Openbaar Ministerie en de politie. Een noodverordening start zodra dat nodig is en wordt ingetrokken als het weer rustig is. Meestal gaat het om een korte periode.

Inzet politie beperkt
De inzet van de politie is vooralsnog beperkt. De mobiele eenheid is paraat in Drachten en Groningen en kan waar nodig snel bijstand verlenen. In het centrum van Drachten werden verder geen groepering van jeugd gesignaleerd.

Reacties

reacties