Optimaal remsysteem voor uw voertuig cruciaal voor de veiligheid

Geplaatst op 7 september 2021, om 16:19 uur

Regio – Om ongevallen proberen te voorkomen is een goede alertheid in het verkeer cruciaal. Als het dan toch mis dreigt te gaan is het wenselijk dat uw auto in topconditie is om de remweg zo kort mogelijk te houden.

Een remsysteem van een auto bestaat uit verschillende componenten die zijn ontworpen om het voertuig op het juiste moment te stoppen. De remmen zijn ook nodig om te voorkomen dat de auto gaat rollen bij het parkeren op oneffen oppervlakken.

Een betrouwbaar en werkend remsysteem is niet alleen een van de voorwaarden om een ​​auto in goede staat te houden, maar ook een zekere garantie voor de veiligheid van zowel de bestuurder als de passagiers. Daarom moet u letten op zelfs kleine storingen in de werking van de remmen van de auto, anders kunnen de gevolgen tragisch zijn.

Goed onderhoud van autoremmen verlengt hun levensduur en zorgt voor betrouwbare prestaties van uw auto.


Illustratie bron: www.besteonderdelen.nl

Waaruit is het remsysteem opgebouwd en welke functies vervult het?
Het remsysteem is uit een hydraulische actuator (hoofdremcilinder, drukregelventiel en remleidingen) en het remmechanisme opgebouwd. Hierbij kan het gaan om een trommel- of een remschijf. Eerstgenoemden bestaan uit een remtrommel en -schoenen, de tweede soort uit een ronddraaiende remschijf (rotor) en vaste remblokken die aan weerszijden in de remklauw aangebracht zijn. De onderdelen van de handrem bestaan uit een hendel en kabels waarvan de uiteinden verstelbaar zijn. Het remsysteem is bedoeld om een voertuig te af te remmen en tot stilstand te brengen en om het te vast te zetten in geparkeerde toestand.

Wat zijn symptomen van een defect remsysteem?
Gebreken aan het remsysteem worden merkbaar door een verminderd remvermogen. Dit kan samengaan met een minder goede wegligging, piepend geluid rond de wielen of het lekken van remvloeistof. Op het dashboard licht het waarschuwingslampje voor het remsysteem op. De slag van het rempedaal wordt langer of het wordt lastiger om het in te drukken; u hebt meer kracht nodig bij het remmen.

Hoe kan ik het remsysteem inspecteren?
U kunt met behulp van een speciale tester de staat van de remvloeistof in het expansiereservoir controleren. Hiermee kan worden vastgesteld of het moet worden ververst. Het vloeistofpeil moet zich tussen de merktekens ‘min’ en ‘max’ bevinden. Het rempedaal mag niet slap aanvoelen, maar dient bij het indrukken weerstand te bieden. De remschijven en -blokken mogen niet beschadigd of verontreinigd zijn. Meet de dikte van de remschijven op en toets deze aan de door de autoproducent opgegeven waarde. Breng het voertuig tot stilstand op een helling van zo’n 20° en trek de handrem aan. In het geval van een correcte werking zullen er 3 of 4 klikjes hoorbaar zijn en zal de auto niet naar achteren rollen. De inspectie van de elektronische assistentiesystemen zoals de ABS moet u aan vaklieden overlaten.

Veiligheid essentieel
Het remsysteem is essentieel voor uw veiligheid en die van uw passagiers en andere weggebruikers. De APK-controle checkt het remsysteem dan ook zeer minitieus. Afhankelijk van de rijstijl en hoe intensief de auto wordt gebruikt, zijn remmen aan slijtage onderhevig. Het is daarom van levensbelang dat remmen onderhouden blijven worden. Zeker wanneer de auto signalen geeft, zoals een rempedaal dat te ver kan worden ingetrapt of sponzig aanvoelt, wanneer een remmanoeuvre schokkend verloopt of het stuur trilt bij het remmen, of bij lekkage van het remsysteem is het hoog tijd om de auto in de garage te laten nakijken. Wacht dan vooral niet op de volgende keuring en ga ook niet zelf sleutelen.

Reacties

reacties