Man verantwoordelijk gehouden voor brandstichting bij woonwagen en schieten op woning

Geplaatst op 8 oktober 2024, om 14:52 uur

COEVORDEN – Een 32-jarige man uit Coevorden hangt een celstraf van 2,5 jaar boven het hoofd, waarvan een jaar voorwaardelijk, voor onder meer het schieten op een woning aan de Eendrachtstraat. De man wordt daarnaast beschuldigd van brandstichting, verboden wapenbezit en mishandeling. Volgens de officier van justitie is vooral het schieten op de woning, die toebehoorde aan een voormalig wijkagent, een zeer ernstig misdrijf.

De verdachte had eerder die dag contact met de politie en gaf aan van zijn wapens af te willen. Tegen de avond werd er op het huis geschoten, waarna getuigen de verdachte als schutter herkenden. Bij een doorzoeking van zijn woonwagen troffen agenten wapens en munitie aan.

In de zomer van dat jaar overleed de vader van de verdachte, wat hem zwaar viel. Op 25 augustus vloog de woonwagen van zijn vader in brand, waarbij ook twee naastgelegen woonwagens en een auto beschadigd raakten. Camerabeelden toonden de verdachte die rustig wegloopt van de brandende woonwagens. Hoewel de man verklaarde dat hij er alleen was om zijn familie te waarschuwen, was de officier van justitie ervan overtuigd dat hij de brand had gesticht.

Daarnaast wordt de man beschuldigd van mishandeling van een medebewoner in een woonvorm in Emmen, waar hij na zes maanden voorarrest verbleef. De verdachte ontkent de mishandeling en beweert dat hij slechts probeerde om twee mannen uit elkaar te halen.

De officier van justitie stelt dat een lange celstraf gerechtvaardigd is, gezien de ernst van de feiten en de impact op de bewoners van de beschoten woning. Toch benadrukt hij ook dat de verdachte hulp nodig heeft vanwege zijn psychische stoornissen. De advocaat van de verdachte pleitte voor vrijspraak voor de brandstichting. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.