Noodsituatie AZC Ter Apel: kans dat ze vannacht buiten moeten slapen

Geplaatst op 16 september 2024, om 20:44 uur

TER APEL – Het aanmeldcentrum in Ter Apel verkeert in een noodsituatie, aldus het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). De kans bestaat dat er vannacht opnieuw mensen buiten moeten slapen. “De situatie is erg krap, we beoordelen het uur per uur,” zei een woordvoerder tegen de NOS. Als mensen buiten moeten slapen, zou dat voor het eerst zijn sinds de zomer van 2022. De burgemeester van Westerwolde, waar Ter Apel onder valt, beschuldigt minister Faber ervan mensen bewust in de kou te laten staan.

Afgelopen weekend werden vanwege de grote drukte al noodlokalen geplaatst om mensen op te vangen. “We naderen het punt waarop we moeten vaststellen dat we vol zitten,” verklaarde de COA-woordvoerder. “Anders kunnen we de veiligheid niet langer waarborgen.” Het gebruik van de noodlokalen gebeurde ondanks een verbod van de gemeente Westerwolde, die de zogeheten portakabins als onveilig beschouwt vanwege brandgevaar. “Het was een keuze tussen deze noodoplossing of mensen buiten in het gras laten slapen,” aldus de woordvoerder van het COA. Burgemeester Velema uitte scherpe kritiek op de situatie: “De minister ontwijkt haar verantwoordelijkheid. Ze heeft genoeg tijd en mogelijkheden gehad om mensen fatsoenlijk op te vangen, maar kiest er bewust voor dit niet te doen.”

Tijdens controles op vrijdagavond werden 26 mensen aangetroffen in de noodlokalen. Zestien sliepen op een matras, terwijl tien anderen geen matras of deken hadden. Ondanks herhaalde verzoeken van de gemeente om de portakabins te verwijderen, heeft het COA dit niet gedaan. De gemeente heeft daarom een last onder dwangsom opgelegd om het COA te dwingen tot actie. Als het COA niet voldoet, moet een boete worden betaald. Het ministerie van Asiel en Migratie verklaarde dat de extreme drukte wordt veroorzaakt door een hoge instroom van asielzoekers, gecombineerd met een groot aantal statushouders die niet kunnen doorstromen naar andere opvanglocaties. “Het wordt steeds moeilijker om zelfs kleine tegenslagen op te vangen,” aldus een woordvoerder van minister Faber.

Hoewel er zicht is op nieuwe opvanglocaties, zijn deze vertraagd door veiligheidskwesties. Het exacte aantal nieuwe opvangplekken is niet bekend. Voor het aanmeldcentrum in Ter Apel geldt een maximumcapaciteit van 2000 personen, een limiet die bijna dagelijks wordt overschreden. In januari van dit jaar legde een rechter het COA een boete van 15.000 euro per dag op voor het overschrijden van de capaciteit. In juni was het maximale boetebedrag van 1,5 miljoen euro bereikt, maar ondanks dit blijven er te veel mensen in Ter Apel overnachten.