Noodplan in werking: Pompen ingezet bij Garmerwolde om overvol Damsterdiep te ontlasten

Geplaatst op 11 juni 2024, om 21:40 uur

GRONINGEN – Waterschap Noorderzijlvest heeft een noodplan geactiveerd om overtollig water in de provincie af te voeren. Door renovatiewerkzaamheden draait een gemaal bij Delfzijl niet op volle sterkte. Daarom zijn twee pompen bij Garmerwolde ingezet om het Damsterdiep te ontlasten.

De hevige regenval van maandag heeft in de hele provincie voor hoge waterstanden gezorgd. Gemalen De Waterwolf bij Electra en HD Louwes bij Zoutkamp draaien op volle capaciteit. In Delfzijl kan het gemaal De Drie Delfzijlen de hoeveelheid water niet aan, waardoor het noodplan is ingeschakeld. Twee pompen bij Bronssluis/Slimsluis te Garmerwolde verplaatsen het overtollige water van het Damsterdiep naar het Eemskanaal.

Het onderhoud is in de zomer gepland vanwege normaal drogere omstandigheden, maar de regenval deze maand is uitzonderlijk. Vanwege de pompwerkzaamheden is het fietspad tussen het Damsterdiep en het Eemskanaal afgesloten. Het is nog onduidelijk hoe lang het afvoeren van water zal duren.

Foto’s: NoorderNieuws

Reacties

reacties