Is een inventarisverzekering nodig als ondernemer?

Geplaatst op 18 maart 2024, om 08:28 uur

Als ondernemer heb je veel om over na te denken als het gaat om het beschermen van je bedrijf tegen mogelijke risico’s. Die risico’s horen er natuurlijk bij, maar het liefste dek je ze zo veel mogelijk af. Een groot risico is dat je inventaris schade oploopt, waardoor je niet verder kunt met je werkzaamheden. Een inventarisverzekering beschermt je hiertegen. Maar wat houdt zo’n verzekering eigenlijk in en wanneer is het verstandig om deze af te sluiten? In dit artikel leggen we het uit.

Wat is een inventarisverzekering?

Tot de inventaris van je bedrijf horen alle bedrijfsmiddelen die je nodig hebt om je bedrijf te runnen. De producten die je verkoopt horen dus niet bij de inventaris, maar wel bijvoorbeeld het meubilair in je kantoor en de computers. Zonder die spullen kun je niet werken, dus je wilt niet dat er iets mee gebeurt. Een inventarisverzekering beschermt je tegen dit risico.

Is een inventarisverzekering verplicht?

Als ondernemer heb je veel vrijheid en zijn er maar weinig dingen verplicht. Dit geldt ook voor verzekeringen. In sommige branches kun je verplicht worden om een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten, maar daar blijft het ook wel bij. Een goederen inventarisverzekering is dan ook niet verplicht. Wel kan het heel verstandig zijn om zo’n verzekering af te sluiten. Schade aan je inventaris kan erg duur zijn en in veel gevallen is werken zonder inventaris ook praktisch gezien onmogelijk.

Wanneer is een inventarisverzekering handig?

We noemden het net al even, maar sommige bedrijven kunnen gewoon niet verder werken zonder inventaris. Bij grote schade of diefstal is het dus belangrijk dat er snel vervangende middelen komen. In zo’n geval is een inventarisverzekering handig, omdat je daarmee een vergoeding krijgt voor de gestolen spullen of de geleden schade. Daarmee kun je snel nieuwe spullen inkopen of kapotte spullen repareren.

Ook als je bedrijf een hele waardevolle inventaris bezit, is een inventarisverzekering handig. Als een groot deel van het kapitaal geïnvesteerd is in de inventaris, dan kunnen er bij schade of diefstal vaak moeilijk nieuwe bedrijfsmiddelen aangeschaft worden. Daar is simpelweg niet altijd het geld voor aanwezig. In zo’n geval is een verzekering voor de inventaris natuurlijk essentieel.

Wat is er gedekt?

Voor je een verzekering afsluit, is het belangrijk om te weten wat er precies onder de dekking valt. Zo kom je niet voor verrassingen te staan op het moment dat je een claim indient. Bij een inventarisverzekering is je inventaris verzekerd tegen brand, inbraak en waterschade. Vaak zijn ook een deel van je kasgeld en schade aan materiaal van anderen verzekerd.

Is voorraad ook verzekerd?

Soms wordt er gedacht dat de voorraad ook onder de dekking van een verzekering voor de inventaris valt. Dat is echter niet het geval. Voor het verzekeren van de voorraad kun je een andere verzekering afsluiten, namelijk een voorraadverzekering (ook wel een goederenverzekering genoemd). Begint het nu een beetje onduidelijk voor je te worden? Schakel dan een adviseur in. Hij of zij kan je helpen om de perfecte verzekering voor jouw bedrijf te vinden.

Reacties

reacties