Drie sterfgeval­len door levensgevaarlijke kruiden: RIVM waarschuwt

Geplaatst op 5 maart 2024, om 21:08 uur

NEDERLAND – Het RIVM waarschuwt voor de inname van voedingssupplementen of thee die bepaalde kruiden bevatten, waaronder Huperzia serrata, Tabernanthe iboga en Ashwagandha (Withania somnifera). Volgens het gezondheidsinstituut kunnen deze kruiden schadelijk zijn en zelfs tot de dood leiden. Hoewel deze kruiden relatief onbekend zijn in Nederland, zijn voedingssupplementen met Ashwagandha verkrijgbaar bij sommige drogisterijen en is thee met Ashwagandha online verkrijgbaar.

Ashwagandha wordt vaak gebruikt tegen stress en slapeloosheid, maar er is nog onvoldoende wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de mogelijke schadelijke effecten ervan. Nederlandse artsen hebben echter melding gemaakt van vergiftiging bij mensen die supplementen met Ashwagandha hadden ingenomen. In sommige landen, zoals China en India, werd Ashwagandha in het verleden zelfs gebruikt om abortussen op te wekken. Tabernanthe iboga is een geestverruimend middel dat online verkrijgbaar is en wordt gebruikt tijdens iboga-ceremonieën, voornamelijk in Kameroen. Het kan bijwerkingen hebben zoals acute psychoses en epileptische aanvallen, en er zijn wereldwijd doden gemeld na het gebruik ervan, waaronder in Nederland.

Ook Huperzia serrata is online verkrijgbaar als voedingssupplement. Het gebruik ervan kan leiden tot verschillende bijwerkingen, zoals spierverzwakking, buikkrampen, diarree, wazig zicht, tranende ogen en verlammingsverschijnselen. Het RIVM raadt vooral zwangere vrouwen af om dit middel te gebruiken, omdat het schadelijk kan zijn voor ongeboren baby’s.

Foto: RIVM

Reacties

reacties