Extinction Rebellion bezet kolencentrale RWE in Eemshaven

Geplaatst op 29 maart 2024, om 14:50 uur

GRONINGEN – Een groep demonstranten van Extinction Rebellion heeft vrijdagochtend actiegevoerd bij de kolencentrale van RWE in de Eemshaven. Rond 11:15 uur werd de actie beëindigd, nadat de actievoerders zowel mondeling als schriftelijk het verzoek kregen om te vertrekken. Onder het roepen van leuzen verlieten ze vervolgens het terrein. Volgens een woordvoerder van RWE lijkt er, afgezien van een beschadigd hek, geen verdere schade aan het terrein te zijn toegebracht.

De activisten waren op drie verschillende plekken over de hekken geklommen en het terrein op gegaan. In totaal waren zo’n 25 demonstranten bij de actie betrokken. Ze toonden onder meer een spandoek met de tekst ‘stop de fossiele waanzin’. De actievoerders hielden een gevaarlijke actie, aldus manager Chris Scheerder van de kolencentrale, omdat het kolenveld en de berg waarop ze stonden continu in beweging zijn door grote machines die de kolen afgraven.

RWE had de politie ingeschakeld vanwege het protest op het bedrijfsterrein. De politie liet weten aanwezig te zijn, maar dat de gemeente moest bepalen of hun inzet nodig was. De actievoerders zijn in gesprek geweest met de politie.

Extinction Rebellion heeft al jaren actie gevoerd tegen klimaatverandering, waarbij ze verschillende locaties hebben bezet of geblokkeerd. De groep ziet banken en bedrijven die betrokken zijn bij fossiele brandstoffen als medeplichtigen aan klimaatverandering en voert daarom acties uit om hun stem te laten horen.


Reacties

reacties