Waar moet je op letten bij het afsluiten van een abonnement voor goedkoop internet?

Geplaatst op 1 juni 2023, om 01:00 uur

We willen allemaal het liefst goedkoop internet thuis. Internet is immers een soort primaire levensbehoefte geworden, maar tegelijkertijd zijn het dure tijden en willen we de vaste lasten zo laag mogelijk houden. Toch is goedkoop internet vaak niet voor niets goedkoop. Daarom zijn er een aantal belangrijke factoren waar je aandacht aan moet besteden voordat je een abonnement voor goedkoop internet thuis afsluit. We bespreken ze in dit artikel.

Snelheid

Goedkoop staat vaak gelijk aan DSL-internet (het minst stabiele type internetverbinding, via de telefoonkabel) en een lage snelheid. Omdat het DSL-internet is, beperkt de afstand van je woning tot de wijkcentrale de maximaal haalbare snelheid op jouw adres, die daardoor behoorlijk laag kan zijn. Check wat die maximaal haalbare snelheid is, want het heeft geen zin om een abonnement voor DSL-internet met een hogere snelheid af te sluiten. Kijk of de snelheid die je kunt krijgen voldoende is voor wat jij met je internetverbinding wilt doen. Neem daarbij ook het aantal gebruikers mee.

Gegevenslimieten

Bij goedkope internetpakketten kan sprake zijn van gegevenslimieten. Dat wil zeggen dat sommige providers beperkingen kunnen opleggen aan de hoeveelheid gegevens die je kunt gebruiken per maand via je internetverbinding. Overschrijd je dit aantal, dat gaat je snelheid omlaag, gaat je internetverbinding helemaal op slot of moet je extra kosten betalen. Check daarom of er sprake is van een gegevenslimiet en of deze ruim genoeg is voor jouw maandelijkse internetgebruik.

Betrouwbaarheid

Het is belangrijk om de betrouwbaarheid van de internetprovider waarbij je een abonnement wilt afsluiten te checken. Lees online recensies met ervaringen van anderen met diensteverlening van de betreffende provider om daar een beeld van te krijgen. Zo kun je hopelijk voorkomen dat je betaalt voor een instabiele verbinding met frequente onderbrekingen, want er is weinig irritanter dan een haperende internetverbinding.

 

Klantenservice

Een internetverbinding is een technische aangelegenheid, en waar techniek is kunnen problemen en storingen ontstaan. Aangezien we erg afhankelijk zijn geworden van onze internetvoorziening, wil je het probleem dan zo snel mogelijk opgelost hebben. Daarvoor is wel een goede klantenservice nodig bij de provider die je snel kan helpen. Verdiep je daarom ook in de kwaliteit van de klantenservice en zoek uit hoe het zit met hun beschikbaarheid, responstijd en bereidheid om problemen op te lossen.

Contractduur en bijkomende kosten

Het is belangrijk om de contractvoorwaarden zorgvuldig door te nemen voordat je je vastlegt aan een goedkoop internetpakket. Je moet namelijk zeker controleren of er eventuele verborgen kosten zijn, zoals installatiekosten. Kijk ook naar de verplichte contractduur, want het is belangrijk om goed te weten hoe lang je vastzit aan je overeenkomst voordat je kunt overstappen. Wees ook op de hoogte van eventuele opzegvoorwaarden.

Goedkoop internet is fijn in deze dure tijden, maar het is dus wel belangrijk om een weloverwogen beslissing te nemen bij het kiezen voor een goedkoop internetabonnement. Het is niet zo dat er geen goede abonnementen bij betrouwbare providers te vinden zijn, maar die vind je door goed te filteren. Door rekening te houden met de hierboven beschreven factoren kun je een internetprovider vinden die betaalbaar is en toch voldoet aan je behoeften op het gebied van snelheid, betrouwbaarheid en klantenservice. Zo hoeft goedkoop uiteindelijk geen duurkoop te zijn en te leiden tot frustraties rondom je internetverbinding.

Reacties

reacties