Hoger beroep over voorarrest rond sterfgevallen ziekenhuis Assen

Geplaatst op 26 juni 2023, om 10:10 uur

LEEUWARDEN – De raadkamer van het gerechtshof in Leeuwarden buigt zich maandag over het voorarrest van de voormalige verpleegkundige van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA), die wordt verdacht van betrokkenheid bij meerdere sterfgevallen. De man is op vrije voeten, tot ongenoegen van het Openbaar Ministerie.

De raadkamer van de rechtbank in Assen besloot begin deze maand dat de verdenking tegen de 31-jarige verdachte uit de gemeente Noordenveld niet sterk genoeg is om hem langer vast te houden. Die beslissing om hem vrij te laten vecht het OM aan bij het hof. Het OM zal tijdens de besloten zitting vragen om het voorarrest van de man met zestig dagen te verlengen. Het hof maakt dinsdag de beslissing bekend.

De verdachte werkte in de tijd van de coronapandemie als longverpleegkundige in het ziekenhuis. De verdachte heeft volgens het OM, zonder instructies van een arts, medische handelingen uitgevoerd bij patiënten die in zijn ogen terminaal waren en ernstig leden. In gesprekken met hulpverleners van de GGZ Drenthe zou hij volgens het OM meerdere malen hebben verteld dat hij in het ziekenhuis de levens van een twintigtal patiënten voortijdig had beëindigd.

Hij zat sinds maandag 17 april vast, tot donderdag 1 juni. Zijn advocaten hebben laten weten dat hun cliënt ontkent dat hij strafbare feiten heeft gepleegd en dat hij meewerkt aan het onderzoek.

Reacties

reacties