Staatsbosbeheer sluit wandelpad in Groningen om vogelgriep

Geplaatst op 12 mei 2023, om 16:43 uur

SCHILDWOLDE  – Staatsbosbeheer heeft vrijdag met onmiddellijke ingang een wandelpad door natuurgebied ‘t Roegwold in Groningen gesloten, omdat er op het pad dode en zieke kokmeeuwen zijn gevonden. Kokmeeuwen bezwijken op dit moment in zeer grote aantallen aan een besmetting met vogelgriep. Door het pad te sluiten hoopt Staatsbosbeheer verspreiding van het virus te voorkomen.

Het gaat om een zeer populair houten pad van een kleine kilometer over het Dannemeer in de buurt van Appingedam. Op het pad liggen veel uitwerpselen van meeuwen. Wandelaars zouden besmette vogelpoep via hun schoenen verder kunnen verspreiden. Honden kunnen ook vogelgriep krijgen van besmette vogelpoep, aldus Staatsbosbeheer.

Sinds een week is het aantal dode en zieke vogels in ‘t Roegwold steeds verder toegenomen. Op eilandjes in het Dannemeer broeden honderden kokmeeuwen. De besmetting onder kokmeeuwen grijpt zo om zich heen omdat die vogels zeer dicht op elkaar in kolonies nestelen en broeden. Daardoor springt het virus makkelijk over. Het is nog niet bekend of er op de eilandjes ook dode vogels liggen.

Er is ook een grote uitbraak van vogelgriep geweest in De Onlanden, op de grens van Groningen en Drenthe. Daar bezweken honderden vogels, De besmetting lijkt nu volgens terreinbeheerder Natuurmonumenten op zijn retour.

Reacties

reacties