Hof wijst getuigenverzoek Mallorcazaak grotendeels af

Geplaatst op 17 mei 2023, om 15:10 uur

LEEUWARDEN – Slechts een van de zeven mannen die verdacht worden van betrokkenheid bij de gewelddadige dood van Carlo Heuvelman op Mallorca in 2021 wordt in hoger beroep in alle zaken van de medeverdachten gehoord. Dit heeft het gerechtshof in Leeuwarden beslist. Het Openbaar Ministerie wilde dat elke verdachte zou getuigen in de zaken van de andere verdachten.

De verdachten uit Hilversum, een vriendengroep, waren bereid om mee te werken aan een getuigenverhoor. Het hof ziet echter geen noodzaak daartoe. Alleen Lukas O. (20) wordt nog een keer gehoord, maar alleen over spraakberichten die via Telegram zijn verstuurd. Geen van de mannen was woensdag bij de bekendmaking van de beslissing aanwezig.

De 27-jarige Heuvelman uit Waddinxveen werd op 14 juli 2021 na een uitgaansavond op de boulevard van badplaats El Arenal, op het Spaanse eiland Mallorca, op zijn hoofd geslagen. Hij viel op straat en werd meerdere keren tegen zijn hoofd en bovenlichaam geschopt. Heuvelman raakte buiten bewustzijn en overleed vier dagen later. Alle verdachten ontkennen iets met de dood van Heuvelman te maken te hebben. Het OM is ervan overtuigd dat minstens een van de mannen meer moet weten.

De rechtbank in Lelystad veroordeelde Sanil B. (21) in 2022 tot een celstraf van zeven jaar voor het medeplegen van doodslag op Heuvelman en nog twee pogingen tot doodslag. Op zijn schoen was een DNA-spoor van Heuvelman gevonden. De andere zes verdachten werden veroordeeld tot deels voorwaardelijke celstraffen variërend van twaalf tot dertig maanden.

De start van de inhoudelijke behandeling van het hoger beroep staat gepland voor 4 december. Tot die tijd worden nog aanvullende reclasseringsrapporten over alle verdachten opgesteld, onder andere over de mogelijkheden om jeugdstrafrecht toe te passen.

De verdediging van B. wilde ook een nieuw onderzoek over de precieze doodsoorzaak van Heuvelman en nader DNA-onderzoek, dit werd door het hof afgewezen.

Momenteel zit alleen hoofdverdachte Sanil B. nog vast. Het hof besloot in april het voorarrest van Daan van S. (20), Mees T. (20), Kaan B. (20) en Hein B. (20) te schorsen, onder meer vanwege hun jeugdige leeftijd. Hein B. was de enige die toen geen verzoek deed over zijn voorarrest. Ook hij kwam vrij. De nabestaanden reageerden teleurgesteld daarop. Stan F. (20) en Lukas O. (20) zaten niet in voorarrest.

Reacties

reacties