Tiener zwaarder bestraft voor veroorzaken dodelijk ongeval

Geplaatst op 26 april 2023, om 15:47 uur

ASSEN – Een 16-jarige jongen uit Groningen is voor het veroorzaken van een dodelijk ongeval in Assen veroordeeld tot zes maanden jeugddetentie, waarvan drie maanden voorwaardelijk. Daarnaast is de tiener een werkstraf van 120 uur en een rijontzegging van drie jaar opgelegd. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste twee weken geleden achter gesloten deuren een half jaar jeugddetentie, waarvan vijf maanden voorwaardelijk en een rijontzegging van twee jaar.

De jongen was 15 jaar toen hij vorig jaar op 13 februari achter het stuur van een auto kroop. Hij reed zonder een rijbewijs op te hoge snelheid door Assen. Op een voorsorteervak haalde hij een andere auto rechts in. De wagen raakte daarbij een middengeleider en botste tegen enkele bomen. De 19-jarige bijrijder slingerde uit de wagen en overleed aan zijn verwondingen. De rechter vindt roekeloos rijgedrag bewezen. Dit is de zwaarste vorm van schuld in een verkeersdelict.

De tiener raakte zelf licht gewond. Hij beet de inzittenden van de rechts ingehaalde auto toe dat niet hij, maar de overleden vriend had gereden, toen zij te hulp schoten. Dit hield de jongen ook vol bij de kinderrechter. Hij werd daarin gesteund door zijn vader. De rechter noemde het kwalijk dat de jongen de schuld in de schoenen probeerde te schuiven van zijn overleden vriend. Dit bemoeilijkt het rouwproces van de nabestaanden, zei de rechter. De ontkenning van het besturen van de auto werd ontkracht door de inzittenden van de ingehaalde auto.

Ook een meisje dat kort voor het ongeval was afgezet zei dat de jongste had gereden. Bovendien paste de beschadiging aan de passagierszijde van de auto niet bij het lichte letsel van de jongen. De Raad voor de Kinderbescherming stelde gedragsproblematiek bij de tiener vast. Hij is vaker betrapt op het rijden zonder rijbewijs, op een scooter. Ook na het fatale ongeval. “Bij hem ontbreekt het besef hoe gevaarlijk het is om te rijden zonder rijbewijs”, zei de rechter. Dat was voor haar de reden om de duur van de rijontzegging met een jaar te verlengen.

De rechter besliste dat de jongen de ouders van het slachtoffer een schadebedrag van ruim 31.000 euro moet betalen.

Reacties

reacties

Door: ANP