Rijden in een elektrische auto, is dat nog steeds voordelig?

Geplaatst op 4 april 2023, om 23:48 uur

Omdat de elektriciteitsprijzen stijgen ligt de vraag voor de hand of elektrisch rijden nog steeds voordelig is. In dit artikel zetten we de voor- en nadelen van elektrisch rijden anno nu op een rij, en kijken we of het nog steeds slim is om voor een elektrische auto te kiezen.

Een elektrische auto kost je minder tijdens het rijden
Wie regelmatig aan de pomp staat kan het niet ontgaan zijn dat de prijzen voor benzine en diesel nog steeds aan de hoge kant zijn. En het ziet er niet naar uit dat de prijzen voor deze brandstoffen op korte termijn gaan dalen. Maar ondanks dat de energieprijzen stijgen is elektriciteit nog steeds goedkoper dan fossiele brandstoffen, alhoewel de prijzen uiteen kunnen lopen afhankelijk van waar je je auto gaat opladen. Je kunt bijvoorbeeld thuis je auto opladen, wat veruit het voordeligst is. Je betaalt dan het normale tarief voor elektriciteit wat neerkomt op ongeveer € 0,06 per kilometer. Een openbare laadpaal kun je tegenwoordig overal vinden en kost je gemiddeld € 0,08 per kilometer. Het duurste is langs de snelweg je auto opladen aan een snellader, want je betaalt dan ongeveer € 0,13 per kilometer. Om het te vergelijken, een gemiddelde benzineauto met een verbruik van 1 op 14 kost je ongeveer € 0,14 per kilometer. Dus ondanks dat een elektrische auto in de aanschaf nog steeds iets duurder is, is elektrisch rijden een stuk voordeliger.

Een elektrische auto slijt minder snel en is goedkoper in het onderhoud
Een elektrische auto heeft een stuk minder bewegende en draaiende onderdelen dan een auto die op fossiele brandstoffen rijdt. Daardoor zijn er veel minder onderdelen die aan slijtage onderhevig zijn en is ook de kans kleiner dat er een onderdeel stuk gaat. Je hoeft bijvoorbeeld geen distributieriem te vervangen bij een elektrische auto, en olie vervangen of het vervangen van bougies is ook niet nodig. Bovendien slijten je remmen ook minder snel doordat je als het ware op de motor remt. Je hoeft daardoor minder vaak je remblokken te laten vervangen. Al met al gaan elektrische auto’s daarom langer mee. En door de hoogwaardige kwaliteit van de accu’s is ook de levensduur hiervan vrij lang. De accu’s van Tesla’s bijvoorbeeld hebben nadat ze er 250.000 kilometer hebben gereden nog steeds 90% van hun laadcapaciteit over. Je hoeft de accu’s dus veel minder vaak te vervangen dan de gewone startaccu van een benzineauto.

Door elektrisch te rijden verminder je het verbruik van fossiele brandstoffen
Ongeacht of elektrisch rijden beter is voor je portemonnee kun je stellen dat het in ieder bijdraagt aan het verminderen van het gebruik van fossiele brandstoffen. Uiteraard zijn er voor de productie en het transport van een elektrische auto nog steeds fossiele brandstoffen nodig. Ook wordt niet alle energie die uit het stopcontact komt verkregen zonder fossiele brandstoffen. Maar doordat je geen diesel of benzine gebruikt om op te rijden kun je stellen dat onderaan de streep een elektrische auto aanzienlijk minder fossiele brandstoffen heeft verbruikt, en dat is weer goed voor het milieu.

Reacties

reacties