NL- Alert! Storm Eunice zorgt voor veel schade in Noord-Nederland (fotoserie)

Geplaatst op 18 februari 2022, om 17:13 uur

Noord-Nederland – De Storm Eunice heeft vrijdag voor veel schademeldingen gezorgd in Drenthe, Friesland en Groningen.

Tientallen oproepen werden via de meldkamer in Drachten doorgegeven aan de ingezette brandweerkorpsen. Daarbij raakte de meldkamer overbelast.

De brandweer meldt het volgende: Bij 112 komen op dit moment erg veel niet-spoedeisende meldingen binnen. Bel 112 alleen wanneer het om een levensbedreigende situatie gaat! Bel 0900-0904 alleen als het écht nodig is dat de brandweer ter plaatse komt. Geen spoed? Bel wanneer de storm voorbij is.

NL-Alert: Extreme weersomstandigheden in grote delen van Nederland. Blijf binnen. Bel alleen 112 bij levensgevaarlijke situaties. Het noodnummer is overbelast. 

Zie hieronder voor een fotoserie van een aantal meldingen:

Leek – Het fietspad en een deel van de Tolberterstraat is enige tijd geblokkeerd geweest door een grote omgewaaide boom.

Deze boom is met wortel en al omver geblazen en deels uit de grond getrokken. Een naastgelegen boom is uit voorzorg omgezaagd. Deze leek het ook niet lang meer vol te houden en zou over de doorgaande weg vallen. (Foto: InfoLeek)

Leek – De toegangsweg, Houtsingel, van woonwijk Oostindie is door een omgevallen boom enige tijd afgesloten geweest.

Hierdoor kon het verkeer niet via de weg de wijk in en uit. Men kon via het fietspad de boom wel passeren. Brandweer Leek heeft de boom in stukken gezaagd waarna ze de weg weer vrij konden maken. (Foto: InfoLeek)

Midwolda – Meerdere woningen werden aan de Niesoordlaan in Midwolda ontruimd vanwege bomen die dreigden om te vallen richting de woningen.

De brandweer werd opgeroepen om de bomen te verwijderen. De weg was tijdelijk afgezet. (Foto’s Quintin Stoetman)

Broek – Op It Noard in Broek is door de harde wind een boom omgewaaid. De brandweer kwam hiervoor ter plaatse.

Een tweede boom die ook dreigde om te vallen is ook door de brandweer in stukken gezaagd. De weg was tijdelijk afgesloten.

Haskerhorne – Van een stal aan de Jousterweg in Haskerhorne zijn dakplaten losgewaaid door de harde wind. De brandweer kwam ter plaatse.

In overleg met de eigenaar van de stal heeft de brandweer geen actie ondernomen.

Hoogeveen – Aan de Trompstraat in Hoogeveen is een boom vanuit een tuin omgewaaid met naar een parkeerplaats in plaats van naar de woning.

Op de parkeerplaats stonden geen geparkeerde auto’s

Burgum – De gevelplaten van een voormalig melkfabriek aan de Burgumerdaam in Burgum zijn door de harde wind bijna allemaal losgewaaid. De weg ligt bezaaid met de platen.

Het gaat om de gevel aan de zijkant van de fabriek.

Gieten – Een  boom was omgewaaid op Gieterveldweg  (N34) tussen Gieten en Gasselte. Het verkeer bestaande uit personenauto`s kon de boom via de berm nog passeren maar een vrachtwagen die dat wilde proberen lukte dat niet.

Berger Hamstra heeft de auto weer vlot getrokken.. Brandweer Gieten heeft de boom in mootjes gezaagd en na goed drie kwartier was de weg weer vrij voor het verkeer.

Hoogeveen – Door de brandweer is aan de Griendtsveenweg in Hoogeveen zijn de vlaggen van de vlaggenmasten naar beneden gehaald. De politie heeft tijdelijk de weg dicht gezet.

Bij Babydump was een stuk van het dak losgeraakt. De brandweer heeft dit weer vastgezet.

Hoogeveen – Aan de Buizerdlaan in Hoogeveen waaide vrijdagavond een boom over het fietspad. De politie heeft samen met een aantal omstanders de boom van het fietspad geschoven.

Zo is de doorgang weer vrij. En draagt ook de politie haar steentje bij.

Emmer-Compascuum – Aan de Kanaal A Noordzijde in Emmer-Compascuum is vrijdagavond door de harde wind een boom op een carport gevallen.

De brandweer werd opgeroepen om de situatie veilig te maken.

Bellingwolde – De Hoofdweg in Bellingwolde is vrijdagavond een tijdje afgesloten geweest nadat er een boom over de weg lag.

De brandweer werd opgeroepen en heeft de boom in stukken gezaagd.

Eelde – Op de Schultenweg in Eelde is door de harde wind een boom over de weg gekomen. De brandweer werd opgeroepen om de weg weer toegankelijk te maken.

Door de brandweer is de boom in stukken gezaagd.

Scheemda – Aan de Hoflaan in Scheemda is een boom omgewaaid en een woonhuis terecht gekomen.

De schade lijkt beperkt gebleven te zijn. Een aantal dakpannen en de onlangs geplaatste dakgoten hebben schade opgelopen.Hoogeveen – Aan de galerijflat de Arend in Hoogeveen is vrijdagavond door storm Eunice stormschade ontstaan. De omgeving is met linten afgesloten door de politie.

Een kozijn is door de harde windstoten losgeraakt en dreigt naar beneden te vallen. De brandweer kan er op dit moment weinig aan doen en heeft de situatie overgedragen aan eigenaar Domesta. De flat staat al enige tijd op de nominatie om gesloopt te worden.Drachten – Aan de Singel in Drachten is een schuur omstreeks half acht in zijn geheel omgewaaid.

De brandweer werd ingeschakeld om de situatie veilig te stellen. Ondanks de sterke wind bleven de spullen die in het hokje stonden liggen. Surhuisterveen – Op het dat van de Albert Heijn supermarkt aan De Kolk in Surhuisterveen is door de storm schade ontstaan.

Een deel van de dakbedekking bleek even na 19:00 uur weggewaaid te zijn. De brandweer kwam ter plaatse om de andere losse delen te verwijderen. De schade zal na de storm worden opgemaakt en worden hersteld. Kollum – Aan de Meester Andreaestraat in Kollum is een boom omgewaaid.

De straat werd afgesloten. De gemeente zal ter plaatse komen om de boom weg te halen.Driezum – De Trekwei, N910, tussen Westergeest en Driezum is tijdelijk afgesloten geweest.

Een boom was omgewaaid en over de weg terecht gekomen. Een aannemer kwam ter plekke om de boom in stukken te zagen.Zuidlaren – Aan de Voorkampen in Zuidlaren is een boom over weg gevallen. De gemeente heeft de boom in stukken gezaagd.

De brandweer heeft geholpen om de takken in de berm te leggen, zo werd de weg weer vrijgemaakt. De boom heeft ook lantaarnpaal kapot gemaakt. Hoogeveen – Een los hangende tak boven een weggedeelte aan de Buizerdlaan in Hoogeveen zorgde voor een onveilige situatie.

De brandweer heeft de boom omver getrokken en vervolgens aan stukken gezaagd. Nieuw-Amsterdam – De brandweer van Sleen werd ingezet voor een omgewaaide boom aan de Jagerslaan in Nieuw-Amsterdam.

De boom heeft door de val de schutting meegetrokken. De brandweer beoordeelde de situatie.  Oude Pekela – Aan de Eiko Clockstraat in Oude Pekela is een grote dennenboom omgevallen op schutting.

De brandweer kwam ter plaatse om de situatie te beoordelen. niemand raakte gewond.Winschoten – De gevelbekleding van de Hema in Winschoten is door de wind losgerukt.

De brandweer werd half zeven opgeroepen om de situatie te beoordelen. Emmen – Aan de Rietgors in Emmen is een deel van dak van een woning losgekomen.

De brandweer kwam ter plaatse om de situatie veilig te stellen. (Foto: Fabian Grave)Groningen – Rond kwart voor zes is een deel van het dak van een appartementencomplex aan de Jc Kapteynlaan in Groningen losgekomen.

De brandweer heeft de loszittende delen verwijderd. Na de storm zal de schade aan het dak worden opgenomen. (Foto’s: ProNews) Kropswolde – Omstreeks twintig over vijf werd de brandweer ingezet bij een grote boom die over de N386 was gevallen.

De brandweer heeft de boom aan de zijkant neergelegd en de uitstekende delen weggezaagd. (Foto: 112MiddenGroningen) Ureterp – Aan de Suderheide is rond vijf uur een boom op een woning gevallen.

De brandweer van Beetsterzwaag heeft de woning gecontroleerd op schade. Omdat er geen schade aan de woning te vinden was en de situatie nu veilig is zal de boom op een later moment worden weggehaald. (Foto: 112Drachten)Oude Pekela – De N366 bij Oude Pekela is een tijd afgesloten geweest.

Meerdere bomen waren daar omgewaaid. Politie agenten kregen zelf bijna een boom op hun dienstvoertuig. De weg is inmiddels weer vrij gegeven. Franeker – Het dak van wash&go in Franeker is er vrijdagmiddag gedeeltelijk afgewaaid.

De gemeente en het bedrijf zal gaan kijken hoe de schade op een veilige manier beoordeeld kan worden. Noordbroek – De N33 bij Noordbroek is enige tijd afgesloten geweest vanwege bomen op de weg.

De bomen werden verwijderd waarna het verkeer weer verder kon rijden.Kolham – Verkeer op de A7 bij Kolham ondervind enige hinder van verschillende omgevallen bomen.

Brandweer heeft het ergste weg gehaald en daarna heeft de politie de rest van de weggehaald. Sneek – Aan de Hein Doekesstraat in Sneek kwam rond vijf uur een gevel van een appartementencomplex naar beneden. 

De brandweer kwam ter plaatse om de situatie te monitoren. Voor nu blijkt het te onveilig om te handelen. Zuidwolde – Omstreeks vijf uur viel een boom op de vluchtstrook van de A28.

Rijkswaterstaat sloot één rijbaan af. Tijdens de zaagwerkzaamheden vielen nog meerdere boompjes om. De brandweer heeft door middel van zaagwerkzaamheden de snelweg zo goed mogelijk porberen vrij te maken.
Twijzel – Aan “De Haven” in Twijzel bleek door de storm een woonboot losgeslagen te zijn.

De brandweer heeft de bewoner rond vijf uur geholpen, zij redden zichzelf verder.Bolsward – Het dak dreigde vrijdagmiddag omstreeks half vijf van een kantoorpand te waaien op de Marne in Bolsward.

De brandweer kwam ter plaatse om de situatie veilig te stellen. Drachten – Aan de tussendiepen ontstond even na half vijf een gevaarlijke situatie bij een bedrijfspand.

De beplating van het dak was hier weggewaaid. De brandweer kwam ter plaatse om te assisteren. Terwispel – Op de parkeerplaats van een tankstation aan de A7 ter hoogte van Terwispel is tijdens de de storm een grote boom omgevallen.

De brandweer werd ingeschakeld, maar er blijkt geen spoed bij te zitten. Een aannemer zal de boom komen verwijderen. De politie heeft een deel van de parkeerplaats afgesloten. Een geparkeerde auto werd net niet geraakt, niemand raakte gewond. Oudeschoot – Aan de Schoterlandseweg in Oudeschoot dreigde een omgevallen boom op een woning te vallen.

De brandweer werd ingezet om de situatie veilig te stellen. Burgum – Aan de Zandberg in Burgum wist de gemeente een omgevallen boom in stukken te zagen.

De weg werd weer vrijgemaakt, de gemeente kon al snel door naar de volgende klus. Drachten – Aan de Ee en Noorderdwarsvaart in Drachten zijn rond half vijf twee grote bomen omgevallen. 

Op beide locaties werden door de gemeente een een aannemer zaagwerkzaamheden verricht. De restanten zullen na de storm worden verwijderd. Joure – Even na vier uur werden de brandweerlieden van de korpsen uit Joure en Heerenveen ingezet bij een melding van omgevallen bomen.

Aan de Joure Geelgietersstraat ter hoogte van het museum bleek dat twee bomen waren omgewaaid tegen het pand aan. De brandweerlieden hebben de boom in stukken gezaagd en verwijderd. Oudehaske – Een boom is vrijdagmiddag omgewaaid en op de afrit van de A7 bij Oudehaske terecht gekomen.

Rond half vier werd de brandweer van Joure met spoed opgeroepen. De boom bleek op de vluchtstrook te liggen waardoor de oprit niet hoefde te worden afgesloten. De boom werd in stukken gezaagd en verwijderd. Schoonebeek – Aan de Duitslandlaan in Schoonebeek werd de weg omstreeks half vier geblokkeerd door een grote boom. De brandweer werd opgeroepen om de weg weer vrij te maken.

Door de brandweer is de boom in stukken gezaagd. (Foto’s: Fabian Grave)

Hoogeveen – De brandweer werd kwart over drie ingezet voor losliggende dakplaten op een pand aan de Lindberghstraat in Hoogeveen

De brandweer is met de hoogwerker omhoog om de losliggende platen vast te slaan zodat deze geen schade meer kunnen aanrichten. Het betrof op het dak van Luchtvaart Musea Hoogeveen. Assen – De brandweer van Assen werd omstreeks 14:15 uur opgeroepen voor een stormschade aan de C.T. Storkweg in Assen.

De brandweerlieden hebben het losliggende dakleer van het dak verwijderd. (Foto’s: Moi Assen).

Reacties

reacties