Politie richt vuurwapens op relschoppers bij ongeregeldheden in Leeuwarden (video)

Geplaatst op 21 november 2021, om 23:06 uur

Leeuwarden –  Zondagavond was er veel onrust in Leeuwarden omtrent het Cambuurstadion. De wedstrijd van Cambuur tegen Utrecht werd al snel stil gelegd, enkele supporters braken in door de hekken heen. 

De onrust werd veroorzaakt nadat op sociale media werd opgeroepen om het stadion binnen te treden. Supporters maakte kenbaar de wedstrijd te willen zien. Nadat de binnendringers het stadion waren uitgewerkt ontstonden buiten rellen waarbij enkele honderden mensen aan mee deden.

Agenten werden bekogeld met stenen en zwaar vuurwerk. Enkele agenten werden in het nauw gedreven, hierbij raakte een agent ten val waarna de dienders zich genoodzaakt voelden om de vuurwapens te richten op de relschoppers. Of er daadwerkelijk schoten zijn gelost is nog niet bekend gemaakt.

Ook voertuigen van de mobiele eenheid werden tientallen keren bekogeld met zwaar vuurwerk en stenen. Er werden door de relschoppers branden gesticht, vernielingen gepleegd en een politiemotor omgegooid. De omvergegooide motor werd vervolgens vast gemaakt met een kettingslot aan twee politiefietsen. De brandweer moest er aan te pas komen om de motor los te maken en de brandjes te blussen. De politiemotor en de politiefietsen werden onder begeleiding van de mobiele eenheid naar veilig gebied gebracht.

De politiehelikopter uit Amsterdam was langdurig aanwezig boven Leeuwarden en scheen met een zoeklamp in de omgeving. Vanwege de rellen mochten de medewerkers niet uit het stadion totdat het sein veilig gegeven was. Het is niet bekend of er ook gewonden zijn gevallen. Het aantal aanhouding is niet bekend gemaakt door de politie, in elk geval drie verdachten werden overgebracht naar het politiebureau.

Burgemeester Buma van Leeuwarden heeft een noodbevel afgekondigd voor het gebied rondom het Cambuurstadion. Hij spreekt zijn respect uit voor de ingezette hulpverleners.

Reacties

reacties