Kaartspellen voor de herfst

Geplaatst op 7 september 2021, om 17:54 uur

Regio – De herfst is weer in aantocht en in Nederland betekent dat doorgaans veel regen en vroeg donker. Een ideale tijd om een kaartspel te spelen.

Van alle gezelschapsspellen zijn de kaartspellen het meest gespeeld. Er is immers niet meer voor nodig dan een volledig pak kaarten, met of zonder jokers. Wil je voor de afwisseling eens een origineel kaartspel spelen? Dan zijn deze drie nieuwe en minder bekende kaartspelletjes een optie.

Genderloos kaartspel
Heb je je weleens afgevraagd waarom de heer in de meeste kaartspellen meer punten waard is dan de dame? Of waarom alle karakters op de kaarten een blanke huiskleur hebben? Waarschijnlijk niet, maar gelijkheid tussen de man en vrouw is steeds meer een thema in het dagelijkse leven. Daarom maakte de 23-jarige Indy een genderloos kaartspel.

De standaard pakken kaarten komen voort uit de geschiedenis van de 16e en 17e eeuw. Tijd om het kaartspel in een nieuw jasje te steken. De ontworpen speelkaarten GSB staan voor Gold, Silver en Bronze. Dit zijn de vervangers voor de Heer, Dame en Boer. Alle andere kaarten zijn zoals altijd hetzelfde, van 2 tot Aas. Daarnaast zijn er gewoon twee Jokers: één met een neutrale kleur en één met kleuren.

Black Jack
De overstap van een genderloos kaartspel naar Black Jack lijkt vreemd, maar Black gaat niet over de huiskleur van de Boer. Het gaat daarentegen wel over de kleur van een schoppen of klaver kaart. Van oudsher was de zwarte boer met een Aas de best mogelijke combinatie in dit kaartspel, maar tegenwoordig is een willekeurige boer met een Aas voldoende om de beste hand te maken.

Black Jack is een kaartspel waarbij de 1 tot 5 spelers tegen de bank spelen. Eén speler dient dus om beurten te bank te spelen. Daarnaast is het nodig om een munteenheid te gebruiken. Dat kunnen fiches zijn, maar ook kleingeld. Door slim in te zetten en kansen in te schatten kun je een startbedrag uitbouwen tot een stevige winst. Het is een leerzaam en spannend kaartspel.

Otters en Bevers
Er zijn kaartspellen die al eeuwen bestaan, maar het kaartspel Otters en Bevers bestaat nog maar een jaar. Het is in 2020 ontworpen door de familie Ten Zijthof uit het Drentse Westerbork ten tijde van de coronacrisis. Het spel is te spelen met 2 tot 6 spelers. Het best is om dit spel met 3 tot 5 spelers te spelen. Iedere speler krijgt 10 kaarten. Aan de ene kant is het strategisch, maar geluk is ook een belangrijke factor om te winnen.

Spelers bieden om kaarten, waarbij een speler er bijvoorbeeld voor kan kiezen om de hoogste biedkaart vast te houden of af te leggen. Afhankelijk van de spelsituatie kan het hoogst bieden ook verkeerd uitpakken. Wie het eerst de otter en bever heeft verzameld is de winnaar. Otters en Bevers is een super leuk spel om met familie en vrienden te spelen. Het is makkelijk te begrijpen en het spel duurt niet te lang. Daarnaast blijft het elke keer leuk.

Reacties

reacties