Zwemverbod in Opeinde verlengd; verhoogde concentraties ijzer gevonden (video)

Geplaatst op 10 juni 2021, om 17:36 uur

Opeinde – Na diverse meldingen van geelverkleuringen van haar en nagels, na het zwemmen in het water ter hoogte van Wijtze Brandsmaloane in Opeinde, had de gemeente Smallingerland in overleg met het Wetterskip Fryslân een zwemverbod ingesteld.

Het Wetterskip Fryslân deed onderzoek naar de waterkwaliteit. Borden met ‘verboden te zwemmen’ werden geplaatst om het zwemverbod duidelijk te maken. Ook bij de nieuwe zwemplas Peinder Mieden geldt een zwemverbod. Ook hier werd de waterkwaliteit onderzocht, aldus Gemeente Smallingerland

Ijzer
Woensdag liet Wetterskip Fryslân weten dat uit onderzoek blijkt dat er, op de onderzochte locaties, iets verhoogde concentraties ijzer(Fe) zijn waargenomen. Dit veroorzaakt mogelijk de geelverkleuring van nagels en haar. Waarschijnlijk gaat het hier om een natuurlijk proces. Op dit moment doet Wetterskip Fryslân nog nader onderzoek naar de oorzaken en gevolgen van het ijzeromzettingsproces. Na ontvangst van de aanvullende resultaten wordt contact opgenomen met GGD Fryslân om te bepalen of de zwemverboden al dan niet kunnen worden opgeheven.

 

Reacties

reacties