Twee doden op boot Bolsward veroorzaakt door accu

Geplaatst op 23 juni 2021, om 13:00 uur
Bolsward – Het Openbaar Ministerie heeft vandaag de oorzaak vrijgegeven van de incident op een boot in Bolsward eind april, er zijn twee opvarende bij overleden. 
Het Openbaar Ministerie laat weten dat een kapotte accu de oorzaak is van het overlijden van de twee opvarenden. Door de defecte accu is er waterstofsulfide vrijgekomen. Het inademen van deze stof is levensgevaarlijk.
De twee slachtoffers op het schip waren een 52-jarige man en een 49-jarige vrouw uit Zuid-Holland. Een ander stel dat op de boot verbleef was naar het ziekenhuis overgebracht. Eerst werd er vermoed dat er koolmonoxidevergiftiging in het spel zou zijn. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft de afgelopen tijd onderzoek gedaan. De definitieve uitslag komt pas na de zomer.
De verhuurder van de boot is inmiddels door de politie verhoord. Ook de fabrikanten van zowel de boot als de accu worden nog bevraagd door de politie. Het is nog niet duidelijk of er strafrechtelijk onderzoek komt.

Bij een lekkende accu komt een gas vrij, deze kan geroken worden. Volgens de brandweer heeft het de geur van rottende eieren. Vermoedelijk hebben de slachtoffers het niet geroken omdat deze lagen te slapen.

Het eerste gevaar kan worden weggenomen door te ventileren, de accu’s moeten daarna wel snel worden afgekoppeld.

Er zijn vaker ongelukken geweest met waterstofsulfide op boten. Voor zover bekend zijn bij de eerdere incidenten geen mensen om het leven gekomen.

Reacties

reacties