Boerderij uit 1820 verwoest door uitslaande brand in Tjerkgaast

Geplaatst op 20 februari 2021, om 11:55 uur

Tjerkgaast – Zaterdagmorgen omstreeks twintig over elf werden de hulpdiensten ingeschakeld voor een melding van een brand in een grote boerderijwoning aan de Gaestdyk in Tjerkgaast.

Door de meldkamer in Drachten werd in korte tijd opgeschaald naar het sein ‘grote brand’, het woonhuis stond bij aankomst van de hulpdiensten al in lichterlaaie. Het woonhuis heeft een bouwjaar uit 1820. De uitslaande brand ging gepaard met forse rookontwikkeling die in de ruimte omgeving zichtbaar was. De brand straalde ook de achterliggende schuur aan.

In de boerderijschuur zit een maatschap gevestigd die werkzaamheden verrichtten voor het fokken en houden van melkvee. Het aanwezige melkvee werd door de omstanders en hulpverleners uit de ligboxstal gehaald en het naastgelegen land opgejaagd. Een kat kon nabij de brandende boerderij worden gered.

De brandweerkorpsen uit sloten, Sint Nicolaasga, Sneek, Balk en Joure werden ingezet voor de brandbestrijding. Een politiehelikopter die bezig was met een surveillancevlucht werd ingezet om de brand van bovenaf in beeld te brengen.

Reacties

reacties