FIOD verricht aanhoudingen in onderzoek naar misbruik TVL-subsidieregeling

Geplaatst op 12 februari 2021, om 18:00 uur

Groningen – De FIOD heeft vrijdag twee Groningers (57 en 21 jaar) aangehouden. Zij worden verdacht van valsheid in geschrift en witwassen.

Tijdens de doorzoekingen op vier adressen in de provincie Groningen is beslag gelegd op fysieke en digitale administratie, twee auto’s en contant geld. De FIOD doet onderzoek naar beide mannen, omdat zij vermoedelijk misbruik hebben gemaakt van de subsidieregeling Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Die regeling heeft de Nederlandse overheid in het leven geroepen voor ondernemers die door de Covid-maatregelen worden getroffen en vaste lasten niet meer kunnen betalen.

Om in aanmerking te komen voor de TVL-regeling geldt een aantal voorwaarden, zoals een omzetverlies van minimaal 30%. Om de hoogte van het omzetverlies aan te tonen, leveren ondernemers gegevens aan bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

De aangehouden mannen zouden valse belastingaangiften hebben opgesteld en aangeleverd bij RVO om op die wijze omzetverlies aan te tonen. Uit eerdere gegevens van de Belastingdienst komt naar voren dat deze bij RVO aangeleverde belastingaangiften niet kunnen kloppen. De ontvangen TVL-subsidie werd direct na ontvangst contant opgenomen door de verdachten. Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

Reacties

reacties