Image default
DrentheFrieslandGroningenReportages

Noodhulpteam Rode Kruis Fryslân oefent grootschalig incident in Drachten

Regio – Een trein die ontspoort, een aanslag of een groot ongeval. Je moet er niet aan denken. Maar als het je overkomt, dan staan de vrijwilligers van het Rode Kruis voor je klaar.


Woensdagavond 27 maart werd er in Drachten geoefend door leden van het noodhulpteam Fryslân. Tijdens de oefening werd een scenario opgespeeld waarbij een lijnbus in een greppel zou zijn beland, naast zware en ernstige gewonden, was er ook sprake van een twintigtal lichtere gewonden. Reden om het NHT in te zetten die de slachtoffers en hun verwondingen in kaart bracht maar ook voorzag van eerste hulpverlening. Naast de rode kruisers, nam ook een ambulanceteam en een officier van dienst geneeskundig deel aan de oefening.

Noodhulpteam

De Rode Kruis-vrijwilligers die lid zijn van een noodhulpteam komen onmiddellijk in actie bij een ramp, ongeluk of aanslag. Al dan niet met spoed gaan ze naar de plek des onheils en helpen daar lichtgewonde slachtoffers. Zo ondersteunen ze de overige hulpdiensten zoals de ambulancedienst door hen te ontlasten met het behandelen en triëren van de lichtgewonden. Zo kan de ambulancedienst zich focussen om de zwaardere gewonden.

Noord-Nederland

In Noord-Nederland heeft elke veiligheidsregio één noodhulpteamvoertuig die de provincie dekt met tientallen vrijwilligers. Van de indicatie van 10 slachtoffers word overwogen of de inzet van het rode kruis noodzakelijk is, een officier van dienst geneeskundig (OVDG) kan het team ook zelfstandig inzetten.

In Friesland is het team twee keer opgeroepen, éénmaal voor een kettingbotsing in Joure en eenmaal tijdens een oudejaarsfeest in Damwald. 

In Groningen het het team ook twee keer opgeroepen, éénmaal voor een treincrash in Winsum en eenmaal tijdens een ontruiming van een verzorgingstehuis in Hoogezand.

In Drenthe heeft men nog geen inzetten gehad.

Ook vrijwilliger worden voor het rode kruis? Dat kan! Kijk voor meer informatie: Rode Kruis

Dit kan u ook interesseren:

Vlammenzee verwoest industriepand in Roden

Ongeval op N367 bij Blijham

Twee aanhoudingen en gewonde bij steekpartij in Groningen

error: Deze content is beveiligd!