Image default
Nieuws

Welke speelgoedwapens zijn goedgekeurd?

NOORD-NEDERELAND- Speelgoedwapens die op echte vuurwapens lijken, zijn op straat en op openbare plekken zoals in winkelcentra en op scholen verboden.


Graag geeft de politie jou informatie over de gevaren van speelgoedwapens. De politie ziet steeds vaker dat jongeren speelgoedwapens bij zich hebben die op echte wapens lijken. Het ‘speelgoedwapen’ op de afbeelding trof de politie in Den Haag aan bij een 11-jarig jongetje op straat. In 2014 waren er 125 incidenten met nepwapens in Nederland. In 2015 waren dit er al 140. Dat er meer incidenten zijn met speelgoedwapens heeft te maken met veranderde regels. In 2014 is de Regeling wapens en munitie aangepast. Daarin staat dat op echt lijkende speelgoedwapens zijn toegestaan als ze een CE-keurmerk hebben en duidelijk op de verpakking staat dat ze voor jongeren onder de 14 jaar bedoeld zijn.

Nep of echt?

Dit soort incidenten zijn gevaarlijk. Omdat de speelgoedwapens zo echt lijken, zullen agenten op straat vaak reageren alsof het om een dreiging met echte vuurwapens gaat. In het uiterste geval kunnen agenten in zo’n situatie besluiten dat ze moeten schieten.

Mag de politie een speelgoedwapen afpakken?

Als zo’n speelgoedwapen anderen schrik aan kan jagen en je gebruikt het in het openbaar dan is het voorwerp verboden. De politie kan het speelgoedwapen dan in beslag nemen. Alleen als het voor iedereen duidelijk is dat het om spelende kinderen gaat, is dit soort speelgoed op straat niet verboden.

Heb je een speelgoedwapen?

Speel er dan alleen binnen mee en ga er liever niet mee de straat op. Als je een speelgoedwapen koopt, laat je deze goed verpakken in de winkel.

Welke speelgoedwapens zijn goedgekeurd?

Koop altijd een speelgoedwapen dat is toegestaan. In winkels, op de markt of op de kermis mogen alleen goedgekeurde speelgoedwapens gekocht of gewonnen worden. Een toegestaan speelgoedwapen herken je aan het CE-keurmerk. Op de verpakking staat altijd dat het speelgoed bedoeld is voor kinderen onder de 14 jaar. Staat dit niet op (de verpakking van) het speelgoedwapen? Dan mag de politie het speelgoedwapen in beslag nemen.

Andere vragen over wapens?

Naast vragen over speelgoedwapens krijgen we veel vragen binnen over airsoftwapens en balletjespistolen.

Bijvoorbeeld: Mag ik een balletjespistool hebben?

Vragen over airsoft?

Kijk eens op: vraaghetdepolitie.nl/wapens/airsoft. Staat het antwoord op jouw vraag over (nep)wapens er niet bij?
Stel deze dan via het contactformulier of chat op dinsdag en/of donderdag tussen 19-21 uur op vraaghetdepolitie.nl.

Themachat over (nep)wapens

Chat op woensdag 23 maart mee over (nep)wapens. Van 19-21 uur.
Daar kun je alle vragen die je hebt over speelgoedwapens, airsoftwapens, balletjespistolen en paintballguns, op de politie afvuren. Krijg je nog direct antwoord ook!

speelgoedwapej

Fotograaf: null

Dit kan u ook interesseren:

Waarzeggerij steeds populairder in Drenthe

De voordelen van het dragen van compressiekousen

Boekhouding op orde voor jouw onderneming?

error: Deze content is beveiligd!