Image default
Nieuws

Verloop jaarwisseling Noord-Nederland

Drenthe, Friesland, Groningen – De politie in de drie noordelijke provincies verrichtte tijdens de jaarwisseling 48 aanhoudingen. Het ging daarbij voornamelijk om vechtpartijen, mishandeling, vernieling, het afsteken van illegaal vuurwerk, dronkenschap en belediging. Van de arrestanten zijn er 32 ingesloten. Grote calamiteiten deden zich in het Noorden niet voor, wel vond er in Drachten een ernstige mishandeling plaats.


De politie moest honderden keren in actie komen na diverse meldingen. Deze meldingen, 950 in totaal, hadden grotendeels betrekking op vuurwerkoverlast, brandjes en opstootjes. Ook verleenden agenten hulp bij tien ongelukken met vuurwerk. Hieronder per provincie een opsomming van de meest in het oog springende incidenten tijdens de jaarwisseling.

Provincie Fryslân

Op de Pasteurweg in Leeuwarden stuitten agenten op een krat met illegaal zeer zwaar vuurwerk dat aan elkaar was gekoppeld. Voordat dit vuurwerk kon worden afgevoerd, werd de hulp van de EOD van Defensie ingeroepen. Deze experts maakten het vuurwerk onschadelijk, waarna het kon worden getransporteerd. Agenten die het explosief afschermden werden enige tijd door omstanders met vuurwerk bestookt. Na enige tijd keerde de rust terug.

Op de Flevo in Drachten werden vier jongeren aangehouden nadat ze met vuurwerk diverse vernielingen hadden aangericht bij een school. De vier werden betrapt door agenten in burger.

In Bolsward werd een 61-jarige inwoner van die stad aangehouden. De man belde 112 met de mededeling dat in het centrum van de stad enkele mannen liepen die vermoedelijk bewapend zouden zijn. Eén van hen zou zelfs een mitrailleur bij zich dragen. Meerdere agenten gingen op onderzoek uit. Al snel bleek dat het om een valse melding ging. De 61-jarige bleek zwaar onder invloed van alcohol. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt.

Een 45-jarige inwoner van Berltsum werd in zijn woonplaats aangehouden nadat hij een jongeman diverse keren had geslagen en een ander met een mes had bedreigd. Dit alles gebeurde bij een vreugdevuurtje in het dorp.

In Drachten op de Nachtegaalstraat werd een 64-jarige vrouw uit Amsterdam ernstig mishandeld. De politie hield in de omgeving van de Nachtegaalstraat twee verdachten uit Drachten aan (17 en 18 jaar oud). Het slachtoffer werd met onbekend letsel per ambulance naar een ziekenhuis overgebracht. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Provincie Drenthe

In Norg en Emmen assisteerden agenten bij de hulpverlening aan vuurwerkslachtoffers. De twee personen liepen ernstig letsel aan hun handen op nadat er iets mis was gegaan bij het afsteken van vuurwerk. In Assen raakte een jongen aan zijn hoofd gewond bij het carbidschieten. Alle drie de slachtoffers werden per ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

In het centrum van Assen werden twee jonge dames aangehouden nadat ze zwaar vuurwerk in groep met mensen hadden gegooid. Vanwege het gevaar besloten agenten om het duo aan te houden. Twee mannen werden aangehouden nadat ze in het centrum de deur van een woning hadden ingetrapt. Bij een vechtpartij aan de Rolderstraat liep een man hoofdletsel op, hij werd in een ambulance naar het ziekenhuis vervoerd.

Provincie Groningen

Op de Papengang in de stad Groningen werd een 24-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden voor zakkenrollerij. Hij had van zes stappers de mobiele telefoon gestolen. Portiers van een café in de binnenstad betrapten de man. Ze hielden de 24-jarige aan en droegen hem over aan agenten.

Dankzij alerte buurtbewoners kon in de oudejaarsnacht in Kloosterburen een 28-jarige inwoner van de gemeente De Marne op heterdaad worden aangehouden na een woninginbraak. Buurtbewoners hoorden glasgerinkel bij een woning waarvan de bewoners afwezig waren. Het bleek te gaan om een inbraak, daarop werd direct via 112 de politie gewaarschuwd. Agenten hielden de verdachte aan.

Bij het vermoedelijk knutselen aan vuurwerk raakte een bewoner van de Hyacintstraat in Winschoten gewond aan onder andere zijn gezicht en hand. Het slachtoffer werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis.

Met vermoedelijk zwaar vuurwerk werd een transformatorhuisje aan de Burgemeester Kruisingalaan in Zuidhorn vernield. Diverse stroomkabels lagen bloot en de energieleverancier moest ter plaatse komen om herstelwerkzaamheden te verrichten. De politie dat nader onderzoek naar deze vernieling.

Veel meldingen via 0900-8844

Via 0900-8844, het landelijk servicenummer van de politie, kwamen in Noord-Nederland zo’n 2600 telefoontjes binnen. Deze telefoontjes gingen veelal over vuurwerkoverlast, brandjes en geluidsoverlast. De meldkamer Noord-Nederland kreeg ongeveer 1500 telefoontjes te verwerken.

IMG_6232

Dit kan u ook interesseren:

Extra geld voor isolatie via Friese Plusregeling

Hoe hebben websites met online gokkasten zich de laatste jaren ontwikkeld?

Een ongeluk met een bestelbusje zit in een klein hoekje

error: Deze content is beveiligd!