Image default
Nieuws

Twee honderd koeien in beslag genomen in Ureterp

URETERP- De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteiten (NVWA) zijn samen met de politie bezig om tenminste tweehonderd koeien in beslag te nemen bij een boerderij in het Friese Ureterp.


In totaal lopen en ruim driehonderd koeien op de boerderij en dit is een overbezetting van 80%. De zware overbezetting zorgt ervoor dat de dieren niet fatsoenlijk gehuisvest kunnen worden. Zo is een boer verplicht om voor iedere koe een schone en droge ligplaats te verzorgen, dit is nu lang niet het geval. Een dierenarts is aanwezig om alle koeien te beoordelen op hoe ze er aan toe zijn. Er zouden mogelijk gewonde en zieke koeien aanwezig zijn. De hoeveelheid koeien zal teruggebracht worden naar de hoeveelheid die in de stal gehuisvest kan worden, de overige dieren worden door de NVWA in beslag genomen. De boer zal de huisvesting moeten aanpakken om deze koeien te kunnen houden en de nodige zorg te geven.

Bij het bedrijf zijn al vaker problemen en overtredingen door de NVWA geconstateerd wat er voor heeft gezorgd dat het als een aandachtsbedrijf wordt gezien met verscherpt toezicht tot gevolg, zo heeft woordvoerder van de NVWA Tjitte Mastenbroek gemeld. Omdat het dierenwelzijn ernstig in het geding is is er nu besloten om tot actie over te gaan. De koeien die in belsag worden genomen zullen elders worden ondergebracht.

De eigenaar van het bedrijf en zijn vader zijn aangehouden voor bedreiging cq niet voldoen aan vordering. Zo heeft de politie laten weten. Ook een vrouw is door de agenten meegenomen. De eigenaar en zijn vader blokkeerden met een tractor en een auto de toegangsweg om de actie van de NVWA te belemmeren. Omdat de boer verantwoordelijk is voor het dierenwelzijn zullen alle kosten op hem worden verhaald.

Foto´s Srfotografie

photo_2016-04-22_14-21-55-BorderMakerphoto_2016-04-22_14-21-14-BorderMakerphoto_2016-04-22_14-21-30-BorderMakerphoto_2016-04-22_14-21-41-BorderMakerphoto_2016-04-22_14-20-58-BorderMaker

Fotograaf: null

Dit kan u ook interesseren:

Waarzeggerij steeds populairder in Drenthe

De voordelen van het dragen van compressiekousen

Boekhouding op orde voor jouw onderneming?

error: Deze content is beveiligd!