Image default
Nieuws Reportages

Splinternieuwe trauma-heli getoond voor Nederland

Regio – Op maandag arriveerde op Lelystad Airport vanuit Bonn Hangelar (EDKB) een gloednieuwe helikopter voor ANWB Medical Air Assistance. 


Het gaat om de PH-TTR, een Airbus Helicopters H135 van bouwjaar 2017. Voor op de bok is het Helionix-systeem van Airbus Helicopters geïntegreerd. Dit kent tal van functionaliteiten en systemen om de workload van de piloot te verminderen. Deze cockpit is bijvoorbeeld geschikt om te werken met night vision goggles. Verder omvat het 3 beeldschermen en heeft het een 4-assige autopilot. Deze H135 is uiterlijk op een aantal punten anders dan de aanwezige heli’s van de ANWB. Zo heeft het langere rotorbladen, waardoor het toestel krachtiger is.

De PH-TTR is momenteel nog leeg van binnen, voorlopig zal de PH-TTR op Lelystad Airport blijven en kan het nog niet actief ingezet gaan worden als traumaheli. Het wordt de komende weken wel gebruikt om de piloten te trainen op dit type. Om vertrouwd te raken met de digitale cockpit hebben de vliegers een aantal instructie-uren nodig. Deze trainingsvluchten op Lelystad Airport vinden plaats vanaf maandag 22 januari.

Naast 6 traumahelikopters vliegt ANWB MAA ook nog met 2 ambulancehelikopters ten behoeve van de Regionale Ambulance voorziening Fryslân. Dit zijn grotere H145 modellen die geschikt zijn voor vervoer van patiënten, iets dat in de huidige helikopters zelden gebeurd. Deze twee H145’s zijn gebaseerd op Vliegbasis Leeuwarden en bedienen hoofdzakelijk de Waddeneilanden.

Dit kan u ook interesseren:

Hoe houd ik mezelf anoniem op het internet?

Een eigen huis, nieuwe auto en vakantie in zicht: Wat moet je nu allemaal verzekeren?

Je huis verduurzamen in drie stappen

error: Deze content is beveiligd!