Image default
FrieslandNieuws

Rijkswaterstaat: Opruimen olie in Noordzee verloopt voorspoedig

Noordzee – Op 27 maart 2019 is een olievlek geconstateerd op de Noordzee. Het gaat om een relatief kleine hoeveelheid olie van ongeveer 4 tot 17 kubieke meter die zich op ongeveer 11 kilometer ten westen van Texel bevindt. De olie wordt opgeruimd door Rijkswaterstaat.


Om duidelijkheid te krijgen over de grootte en exacte locatie zijn er inspectievluchten uitgevoerd door de Kustwacht. Uit de laatste inspectie vanochtend is geconstateerd dat er nog 2 olieslierten zo’n 7 km van de westkust van Texel zijn aangetroffen. Deze slierten worden door het bestrijdingsvaartuig Hein opgeruimd. Een klein deel van de vlek is zo flinterdun dat deze niet met de veegarm opgezogen kan worden. Het Kustwachtvaartuig ‘Visarend’ vaart door deze dunne olie heen om het sneller te laten verdampen en op natuurlijke wijze af te laten breken.

Voorzorgsmaatregelen
Vanwege de zwakke wind en stroming op de Noordzee beweegt de olievlek zich op dit moment langzaam. Rijkswaterstaat houdt de stranden van Texel in de gaten op aanspoelen van olieresten. Als voorzorgsmaatregel zet Rijkswaterstaat een beachcleaner op Texel stand-by om eventuele olieverontreiniging gelijk op te ruimen.

Inspectievlucht Kustwacht
De volgende inspectievlucht door de Kustwacht zal aan het einde van de dondermiddag plaatsvinden. Dan is ook inzichtelijk hoeveel olie er al geruimd is. Olieverontreinigingen komen vaker voor, de Kustwacht signaleert dit 10 tot 15 keer per jaar bij inspectievluchten.

Fotograaf: Rijkswaterstaat.nl

Dit kan u ook interesseren:

Verdachten dodelijk geweldsincident Emmen ook verdacht van overval tankstation op dezelfde avond

Vlammenzee verwoest industriepand in Roden

SAR Nederland zoekt naar 48-jarige vermiste Drachster

error: Deze content is beveiligd!