Image default
Friesland Nieuws

Paraffine spoelt aan op strand van Vlieland

Vlieland – Op het strand langs de Noordzeekust van Vlieland is de stof Paraffine aangespoeld. Paraffine is voor de mens en het milieu ongevaarlijk, honden kunnen echter ziek worden wanneer ze de stof op zouden eten.


Rijkswaterstaat begint dinsdag met het opruimen van het goedje. Volgens Omrop Fryslân zal dit met een zogenoemde ‘beach cleaner’ worden gedaan. Dit is een trekker met een grote zeef er achter. Ook op Texel zijn er delen van de stof aangetroffen, volgens Rijkswaterstaat zijn die stukken echter zo klein en over een zo groot oppervlakte verspreidt dat het onmogelijk is om op te ruimen. Daarom zal de beach cleaner alleen op Vlieland worden ingezet.

Paraffine is bekend als middel om bijvoorbeeld kaarsen van te maken, maar het wordt ook gebruikt om scheepsruimen schoon te maken. Het is een bestandsdeel van ruwe olie en komt onder andere vrij wanneer olietankers op volle zee hun tanks reinigen. Wanneer dat op meer dan twaalf mijl vanaf het vaste land gebeurt is dit gek genoeg legaal. Wel loopt er een onderzoek naar een Europees verbod op het lozen van Paraffine omdat het voor dieren levens gevaarlijk kan zijn.

Dit kan u ook interesseren:

Auto botst tegen boom bij Boijl

Brandweer ingezet voor autobrand in Hurdegaryp

Auto belandt op de kop bij ongeval Donkerbroek

error: Deze content is beveiligd!