Image default
Friesland Nieuws Reportages

Nieuwe voertuigen voor geneeskundigde dienst eilanden gepresenteerd

Drachten – Vrijdagochtend werden bij de Regionale Ambulancevoorziening (RAV) Fryslân nieuwe voertuigen met uitrusting gepresenteerd voor de geneeskundige diensten op de waddeneilanden.


Deze voertuigen worden vanaf oktober ingezet voor de geneeskundige hulpverlening bij grote calamiteiten op de Waddeneilanden. Het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) droeg tijdens een feestelijke bijeenkomst de voertuigen over aan Ambulancezorg Nederland en het Rode Kruis. Deze organisaties gaan de nieuwe voertuigen gebruiken.

De aanschaf van nieuwe voertuigen en uitrusting is onderdeel van de invoering van een nieuw landelijk model voor geneeskundige hulpverlening bij grote calamiteiten waarbij veel slachtoffers vallen: Grootschalige Geneeskundige Bijstand (GGB). GGB vervangt sinds 1 januari 2016 het oude model, de Geneeskundige Combinatie (GNK-C). Met uitzondering van de Waddeneilanden. De eilanden kunnen minder snel bereikt worden voor grootschalige geneeskundige bijstand. Daarom was het van belang een aangepaste uitrusting en werkwijze voor de Waddeneilanden uit te werken die aansluit op hun specifieke situatie.

Invoering van het GGB-model betekent vooral een verandering in hoe de geneeskundige hulpverlening bij rampen of grote incidenten georganiseerd is: hoe verschillende hulpverleners met elkaar samenwerken en over welke aanvullende hulpmiddelen zij kunnen beschikken naast de reguliere ambulancezorg. Bij zeer grote calamiteiten kan niet elk slachtoffer direct met een ambulance vervoerd worden. GGB zorgt ervoor dat het verzamelen, verzorgen en vervoeren van grotere aantallen slachtoffers naar ziekenhuizen goed georganiseerd en gefaciliteerd verloopt. Zo krijgt elk slachtoffer zo snel mogelijk de benodigde medische zorg.

Een zichtbare verandering is de komst van de nieuwe voertuigen met bijbehorende uitrusting. Deze worden vanaf eind 2017 op de Waddeneilanden ingezet. Het gaat om twee soorten voertuigen. In de eerste plaats calamiteitenvoertuigen waarmee extra ambulancepersoneel met tenten en medische materialen naar de plaats van een grote calamiteit gaat. Zij nemen samen met de reguliere ambulancezorg en (mobiele) traumateams de zorg voor zwaargewonden op zich.
In de tweede plaats personenvoertuigen waarmee vrijwillige hulpverleners van het Rode Kruis zich met tenten en medische materialen naar de plaats van een calamiteit begeven. Zij nemen de zorg voor lichtgewonde slachtoffers op zich.

Veiligheidsregio Fryslân heeft de implementatie van GGB op de Waddeneilanden gecoördineerd. Aan de implementatie van het GGB-model op de Waddeneilanden werken verschillende partijen op het gebied van acute gezondheidszorg samen: Veiligheidsregio Noord-Holland Noord, Waddeneilanden, Witte Kruis, UMCG Ambulancezorg, Kijlstra Personenvervoer & Ambulancegroep Fryslân, RAV Fryslân, Ambulancezorg Nederland, het Rode Kruis, GGD GHOR Nederland, het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) en het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV).

Dit kan u ook interesseren:

Vrouw botst met auto tegen boom in Hurdegaryp

Auto botst tegen boom bij Boijl

Brandweer ingezet voor autobrand in Hurdegaryp

error: Deze content is beveiligd!