Image default
FrieslandNieuws

Nieuwe ambulance helikopter aangekomen in Nederland

LEEUWARDEN –  Vanavond zal de eerste nieuwe helikopter landen op vliegbasis Leeuwarden.


De helikopter is onderweg vanuit Duitsland en zal na een testvlucht boven Noord-Nederland voor het eerst landen op vliegbasis Leeuwarden. Dit word de standplaats van beide helikopters. Het gaat om een Airbus H145. Met de nieuwe helikopter neemt RAV Fryslân vanaf woensdag 16 november 2016 het patiëntenvervoer van de Waddeneilanden over van de Kustwacht. De Kustwacht nam het patiëntenvervoer in augustus 2015 over van Defensie, totdat RAV Fryslân deze taak zou overnemen.

Naar verwachting komt volgende week een tweede Airbus H145 naar Leeuwarden. Deze wordt als back-up gebruikt, waardoor de ambulancezorg vanaf de Waddeneilanden, via de lucht, altijd gewaarborgd is.

Met beide helikopters worden de komende weken vanaf vliegbasis Leeuwarden de nodige opleidings- en trainingsvluchten gemaakt. De piloten van ANWB Medical Air Assistance kunnen hierdoor het gebied optimaal verkennen. Tegelijkertijd zijn de verpleegkundigen en de navigators van RAV Fryslân in staat om hun training verder voort te zetten. De ambulancehelikopters doen tijdens de trainingsvluchten zowel de Waddeneilanden als de ziekenhuizen in Noord-Nederland, die over een helidek beschikken, aan.

De voorbereidingen bij RAV Fryslân/ANWB Medical Air Assistance lopen sinds het gunnen van de aanbesteding volledig volgens planning. Bij die aanbesteding is overigens zorgvuldig gekeken naar het geluidsniveau van de te selecteren helikopter. Dit om zoveel mogelijk rekening te houden met eilandbewoners en omwonenden van de vliegbasis en de ziekenhuizen. Het type H145 is één van de geluidsarmste helikopters in zijn soort.

De nieuwe ambulancehelikopter (met serienummer 20063) is in Duitsland aangeschaft en heeft inmiddels de Nederlandse registratie PH-OOP gekregen. Het is de eerste H145 met een Nederlandse registratie. Het call sign is nog niet definitief vastgesteld.

Vanaf 16 november wordt allereerst gestart met dagvliegen. Vanaf februari 2017 neemt RAV Fryslân ook de nachtvluchten voor haar rekening. Naar verwachting gaat het jaarlijks om zo’n 300 vluchten.

 

Dit kan u ook interesseren:

Noordernieuws is gestopt in huidige vorm

Vlammenzee verwoest industriepand in Roden

SAR Nederland zoekt naar 48-jarige vermiste Drachster

error: Deze content is beveiligd!