Image default
Friesland Nieuws

Kostbare schilderijen na 17 jaar teruggevonden

Leeuwarden – De politie heeft een 37-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van verboden wapenbezit, drugsbezit en heling van twee zeer kostbare schilderijen.


De schilderijen werden in 1999 buit gemaakt bij een gewelddadige roofoverval in Bilthoven.

In eerste instantie werd de man afgelopen woensdag gecontroleerd, omdat de politie over informatie beschikte dat hij mogelijk in het bezit zou zijn van een wapen. Hij werd gecontroleerd toen hij samen met een 24-jarige man uit Rijswijk (ZH) in een auto over de Begoniastraat in Leeuwarden reed. Het duo werd vanwege het vermoeden van wapenbezit door middel van de speciale autoprocedure uit de auto gepraat. Bij controle werd in de auto een stroomstootwapen aangetroffen. Hierop zijn beide mannen aangehouden en ingesloten voor verhoor. Het wapen en de auto zijn in beslag genomen voor nader onderzoek.

Doorzoeking

Het wapenbezit was voor de politie aanleiding om ook bij de woning en een loods van de 37-jarige verdachte te kijken. Daar werden geen wapens aangetroffen, maar wel ruim drie kilo gedroogde hennep. De hennep is in beslag genomen en vernietigd.

Kostbare schilderijen

Er werd echter nog een opmerkelijke vondst gedaan. In de loods werden twee schilderijen gevonden. Een eerste onderzoek heeft uitgewezen dat het zeer waarschijnlijk om uiterst kostbare schilderijen gaat van de schilders Israëls en Verschuur. Twee identieke schilderijen zijn bij een gewelddadige roofoverval in Bilthoven in 1999 buit gemaakt. Bij de roofoverval in Bilthoven werden destijds zeven kostbare schilderijen ontvreemd. De vijf anderen werden een paar jaar geleden al teruggevonden. Er moet overigens nog nader onderzoek gedaan worden naar de echtheid van deze twee schilderijen. Beide schilderijen zijn in beslag genomen. Zondag, toen de 37-jarige was afgehoord over het verboden wapen- en drugsbezit, is hij opnieuw aangehouden op verdenking van heling. Hij zit nog vast. De 24-jarige verdachte is vrijdag op vrije voeten gesteld.

Dit kan u ook interesseren:

Zeer grote brand uitgebroken bij automaterialen bedrijf in Surhuisterveen (Video)

Man (27) verongelukt door ernstig ongeval op N359 bij Burgwerd

Bermbrand geblust langs A32 bij Heerenveen

error: Deze content is beveiligd!