Image default
FrieslandNieuws

Friesland krijgt ambulancehelicopter

FRIESLAND- De ANWB mag de komende vijf jaar het ambulancevervoer door de lucht verzorgen vanaf de Waddeneilanden.


Vrijdag ondertekende ANWB Medical Air Assistance (MAA), een zelfstandige dochteronderneming van de toeristenbond, een contract met de Regionale Ambulance Voorziening (RAV) Fryslân.

De ANWB-dochter begint in november met het spoedvervoer van patiënten. Dat gebeurt per traumahelikopter, een Airbus H145 die vliegbasis Leeuwarden als thuishaven heeft.

De aanbesteding voor de ambulancezorg op de wadden verliep niet zonder slag of stoot. Nadat de RAV vorig jaar de helikopterdienst aan de ANWB had gegund, maakte de verliezende partij, het Belgische Heliventure FTO, bezwaar.

Opnieuw gewonnen
De ANWB kon niet voldoen aan de eis 24 uur per dag met een eigen toestel te vliegen. De rechter gaf de Belgen gelijk. Er volgde een nieuwe aanbestedingsprocedure die de ANWB dus opnieuw won.

Medical Air Assistance is nu wel in staat om behalve overdag ook ’s nachts helikoptervervoer te organiseren. Ook heeft MAA een reservehelikopter paraat om de continuïteit van ambulancezorg vanaf de Waddeneilanden te waarborgen, aldus de RAV.

Voorheen werd het spoedvervoer door de lucht van en naar de wadden door het ministerie van Defensie gedaan. Die wilde stoppen vanwege capaciteitsproblemen, waarna er een openbare aanbesteding volgde.

De ANWB-dochter MAA verzorgt met vijf traumaheli’s en 33 piloten al het medische helivervoer in Nederland. Gemiddeld 7000 keer per jaar vliegen de felgele toestellen uit. Naar verwachting gaat het bij de waddendienst om jaarlijks driehonderd vluchten.

Dit kan u ook interesseren:

Noordernieuws is gestopt in huidige vorm

Vlammenzee verwoest industriepand in Roden

SAR Nederland zoekt naar 48-jarige vermiste Drachster

error: Deze content is beveiligd!