Image default
Friesland Nieuws

Drachtster die flat opblies ontloopt alle aangeboden zorg

DRACHTEN – Vanmiddag hoort Folkert F. welke straf hij krijgt voor het veroorzaken van de explosie in Drachten, waardoor twaalf flats werden verwoest. De man liet eind vorig jaar de gaskraan in zijn huis openstaan.


Buurtbewoners hadden wel gemeld dat er problemen waren met F. maar daarmee is volgens hen niets gedaan. Dat was ook lastig: F. was een zorgmijder, hij weigerde zich te laten behandelen. Mensen die hulpverlening afhouden, hebben zorg het hardst nodig, zegt hoogleraar Geestelijke Gezondheidszorg en psychiater Niels Mulder. Hij noemt dit de motivatieparadox. “Hoe slechter het met iemand gaat, hoe meer hij hulp afhoudt.”

Hij dacht dat er water uit de gaskraan zou komen; met een rubber bootje wilde hij op die manier naar zijn overleden moeder in de hemel. Hoe meer water uit de kraan hoe hoger hij zou komen. Dat bleek twee weken geleden tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak. Tegen Folkert F. is geen celstraf geëist, maar het Openbaar Ministerie wil dat hij onder dwang wordt behandeld in een TBS-kliniek.

Het verloop van de explosie is hier te zien.

Dit kan u ook interesseren:

Meerdere snelwegen geblokkeerd in het Noorden; ook protest bij gemeentehuis

Auto belandt op de kop na ongeval op A7 bij Drachten; snelweg dicht

Overleden persoon aangetroffen in water in Drachten

error: Deze content is beveiligd!