Image default
Groningen Nieuws

Brandweerkorpsen Grootegast en Zoutkamp voorbereid op waterongevallen

Grootegast – De brandweerkorpsen van Grootegast en Zoutkamp hebben maandagavond in Grootegast een oefening gehouden gericht op waterongevallen.


Bij de oefening was het brandweerkorps van Grootegast betrokken samen met het ORT (Oppervlakte ReddingsTeam) van brandweer Zoutkamp. De duikers van de brandweer uit de stad Groningen waren zogenaamd elders ingezet waardoor zij een te lange aanrijdtijd hadden naar het incident. Het ORT van brandweer Zoutkamp kon hierdoor het verschil maken in de waterredding.

Het scenario was dat een bestuurder van een auto onwel was geworden op het Fluitekruid in Grootegast. Hierbij ging hij op de kruising met de Akkerwinde rechtdoor en reed hierbij een vijver in. Langs de vijver zat een persoon te vissen met daarbij een omstander. De omstander belandde in het water, de visser kwam onder de auto terecht. De Grootegaster brandweer startte direct met de redding van de omstander die in het water lag. Deze werd met onderkoelingsverschijnselen opgevangen. De bestuurder uit de auto werd daarna gered. Toen het ORT van Zoutkamp ter plaatse was kon worden begonnen met de vermiste visser die nog onder de auto lag. Middels een lier kon de auto iets uit het water getrokken worden en kon de visser worden bevrijd.

De brandweer van Grootegast heeft na deze oefening ervaring opgedaan in het samenwerken met een ORT in plaats van een duikteam wat in sommige gevallen later ter plaatse. Op deze manier kunnen slachtoffers die zich aan de oppervlakte of in ondiep water aanwezig zijn toch tijdig gered worden. De brandweer kijkt terug op een zeer geslaagde oefenavond.

Dit kan u ook interesseren:

Auto belandt op de kop in de sloot; vrouw gewond

Nieuwsuitkollum

Brandweer redt gewonde gans uit Oldambtmeer

Ricardo

Fietsster gewond na aanrijding met auto in Groningen

Ruben Oosterman
error: Deze content is beveiligd!