Image default
Friesland Nieuws

67-jarige inwoner uit Franeker aangehouden voor PGB-fraude

Provincie Fryslan – De politie heeft op donderdag 27 oktober 2016 een 67-jarige inwoner uit Franeker aangehouden in een onderzoek naar persoonsgeboden budget (PGB) fraude. Behalve van PGB-fraude wordt de man ook verdacht van valsheid in geschrifte.


Bij de politie kwamen tussen half 2014 en mei 2016 zes aangiftes van cliënten binnen dat er de afgelopen jaren niet op de juiste manier zou zijn omgegaan met hun PGB gelden. Alle cliënten hadden de hulp ingeroepen van het eenmansbedrijf van de verdachte om hun PGB gelden te beheren en rekeningen te betalen aan de zorgverleners. Daarnaast zou hij hen begeleiden als hulpverlener. Zowel deze begeleiding als het betalen van de openstaande rekeningen naar verschillende zorgverleners zou te wensen hebben overgelaten. Ook de verantwoordingsformulieren die moeten worden bijgehouden hoeveel uren zorg er werd afgenomen werden niet ter controle aangeboden en ondertekend door de aangevers. Hierop is er een strafrechtelijk onderzoek gestart.

Tijdrovend onderzoek

De laatste jaren is steeds meer aandacht voor fraude met PGB-gelden. Onderzoeken naar PGB-fraude zijn lastig en tijdrovend. Dit hangt samen met het feit dat mensen met een persoonsgebonden budget en hun familie lang niet altijd in staan zijn om hun eigen belangen te behartigen en ook geen zicht hebben op hoe hun gelden beheerd worden. Ook zijn er vaak veel verschillende instanties bij betrokken en is het moeilijk om met hard bewijs te komen. Om die reden zijn hebben ook juist de specialisten van de Financiële recherche dit onderzoek uitgevoerd. Dit om een zo helder mogelijk beeld te krijgen hoe alle inkomende en uitgaande geldstromen liepen.

Onderzoek

Er is onderzoek gedaan naar de bankrekening van het bedrijf en verantwoordingsformulieren. Uit dit onderzoek bleek dat de punten die door de aangevers waren benoemd ook zichtbaar waren geworden in de administratie van het bedrijf. Hierop is de eigenaar van het bedrijf op 27 oktober aangehouden als verdachte. Hij heeft onder andere een verklaring afgelegd over zijn geldstromen als beheerder van de PGB gelden. De verdachte is inmiddels weer in vrijheid gesteld in overleg met het Openbaar Ministerie.

Misdaad mag niet lonen

Aan de hand van het onderzoek in de administratie en de verklaring van de verdachte kon hij een bedrag van 400.000 euro welke hij als PGB geld had ontvangen niet verantwoorden. Voor dit bedrag is een ontnemingsrapportage opgemaakt om het wederrechtelijk verkregen voordeel terug te vorderen. In het onderzoek wil de politie zoveel mogelijk uit misdaad verkregen vermogen afpakken. Hiermee maakt de overheid duidelijk dat misdaad niet loont en moet zoveel mogelijk worden ontmoedigd. Zo wordt ondermijning van de maatschappij tegengegaan en kan een crimineel geen geld investeren in nieuwe activiteiten of in de bovenwereld. Zo wordt Noord-Nederland veiliger.

Dit kan u ook interesseren:

Vrouw botst met auto tegen boom in Hurdegaryp

Auto botst tegen boom bij Boijl

Brandweer ingezet voor autobrand in Hurdegaryp

error: Deze content is beveiligd!