Image default
Groningen

Vervoersverbod voor pluimvee in omgeving Oldekerk vanwege vogelgriep

Oldekerk – Zondag werd er op een pluimveebedrijf in Oldekerk pluimvee ontdekt wat besmet was met de vogelgriep van het type H5N6. Het gaat om een zeer besmettelijke vorm.


Eerder al werd bekend dat het in ieder geval om het H5-type ging. Later vanmiddag is door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bekend gemaakt wat het N-component was. Het blijkt te gaan om dezelfde variant als in december op een bedrijf in Biddinghuizen.

Omdat de NVWA verspreiding van de ziekte wil voorkomen, is maandagmiddag al het pluimvee in het bedrijf afgemaakt met een speciaal soort gas. Vervolgens zijn de kadavers afgevoerd.

Vervoersverbod

Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft per direct een vervoersverbod voor pluimveebedrijven afgekondigd in een zone van 10 kilometer rond het bedrijf in Oldekerk. Een vervoersverbod heeft betrekking op pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel. Het verbod gaat ook enkele kilometers Friesland in.

Op de buitenranden van het gebied wordt met borden aangegeven dat er een verbod van toepassing is. Daarnaast wordt er een verplichte omleidingsroute gegeven voor vrachtverkeer wat oorspronkelijk het gebied in moest. Het gaat om diverse dorpen in de gemeentes De Marne, Leek, Groottegast, Zuidhorn en Kollumerland.

Een slachtbedrijf wat slechts 400 meter van de grens verwijderd zit, is eveneens getroffen door de maatregel. In overleg met het ministerie bekijken zij hun mogelijkheden om toch door te gaan.

Controles

In de omgeving van het bedrijf staan er binnen één kilometer geen andere pluimveebedrijven. Hierdoor hoeft er maar één bedrijf te worden ontruimd. Wel liggen er in een straal van drie kilometer, twee andere bedrijven. Dezen worden bemonsterd en onderzocht op de aanwezigheid van vogelgriep.

Dit kan u ook interesseren:

Hennepkwekerij opgerold na meldingen van stankoverlast in Winschoten

Busje gekanteld op rotonde in Hoogezand

Medewerker bedreigd bij overval tankstation Veendam

error: Deze content is beveiligd!