Image default
Groningen

Tientallen EHBO’ers te kort voor Koningsdag Groningen

Groningen – Vrijdag 27 april word de landelijke Koningsdag georganiseerd in de stad Groningen, duizenden mensen zullen zich deze dag door het stadscentrum begeven.


Hiervoor zijn extra veel veiligheidsmaatregelen ingelast en zullen er veel speciale diensten vanuit de politie, overheid en defensie aanwezig zijn. Een groot logistiek proces is de medische waarborging van de bezoekers tijdens dit evenement. Het rode kruis verzorgde al enkele jaren deze vorm van evenementenhulpverlening. Echter, tijdens de voorbereiding van de landelijke Koningsdag stelt het veiligheidsteam meer eisen rondom de hulpverlening. In diverse gesprekken met de coördinator evenementen vanuit het rode kruis Groningen, bleek dat dit niet de geschikte organisatie is om dit evenement medisch te ondersteunen.

Geen rode kruisers in de binnenstad

Het veiligheidsteam betreurt de situatie enorm: ”We hadden graag samengewerkt met het rode kruis, echter kunnen/-willen zij niet voldoen aan de eisen die wij stellen.” Als we vragen om welke eisen dit veiligheidsteam stelt, krijgen we het volgende antwoord: ”Als veiligheidsteam hebben wij de verantwoording op het hele evenement, naast de hulpverlening zijn we ook verantwoordelijk voor de beveiliging in de gehele binnenstad. Met de gesprekken met het rode kruis hebben wij gevraagd of we inzicht konden krijgen in de letsels en positionering van de hulpverleners. De coördinator evenementen gaf daarbij aan dat dit niet mogelijk was, waarbij onze grootste voorwaarde niet kon worden behaald met de samenwerking tussen het veiligheidsteam en het rode kruis. Juist deze inzichten hebben wij nodig voor een goede begeleiding van dit evenement en de veiligheid van het koningshuis.”

Het Rode Kruis laat weten het besluit van de organisatie te betreuren. ‘Dit is geen besluit van de één op de andere dag. Gesprekken liepen al langere tijd. Onze vrijwilligers stonden allemaal klaar, maar helaas konden we het niet eens worden over onze werkwijze’, vertelt woordvoerder Iris van Deinse.

Nog geen andere partij

De voorlichting laat verder nog weten dat men nog zoekende is naar een andere partij die de hulpverlening wil overnemen. Het gaat daarbij om tientallen hulpverleners, logistieke ondersteuners, verbindingsdienst en materialen als eerste hulpposten, brancards en hulpverleningstassen. De hulpverleners moeten goed geschoold zijn op het gebied van evenementenhulpverlening met de daarbij veel voorkomende letsels van oververhitting, drank en drugsgebruik en ernstige bloedingen.

Oproep 

De organisatie verwacht de vulling lokaal te kunnen regelen. Op Facebook plaatste een lokale partij diverse oproepen om mensen en middelen bijeen te krijgen. Tientallen organisaties zijn vervolgens benaderd om de planning gevuld te krijgen, tot op heden lukt dit nog niet.

Veel organisaties zijn deze dag al druk in de weer en hebben nauwelijks tot geen mensen en middelen meer over. Ondanks alle eisen en het korte termijn verwacht de organisatie geen enkele problemen rondom de Koningsdag in Groningen.

Dit kan u ook interesseren:

Auto vliegt in brand na botsing met boom; bestuurder overleden

Persoon vast in hekwerk in Groningen; gewond naar ziekenhuis

Landelijke finale 112-klasse brandweerwedstrijden gespeeld in Bedum

error: Deze content is beveiligd!