Image default
Groningen

Tienduizenden deelnemers aan fakkeltocht Groningen

Groningen – Duizenden mensen uit Groningen en daarbuiten doen momenteel mee aan de fakkeltocht door de stad Groningen. Hiermee protesteren ze tegen de gasboringen en de export van het geboorde gas. Aanleiding van de protesten zijn de diverse aardbevingen door de jaren heen, met de laatste in Zeerijp als zwaarste.


Op de website van Dagblad van het Noorden konden mensen uit het hele land, maar uiteraard ook het buitenland, hun steun betuigen aan de duizenden getroffen bewoners van het gebied. Op de website kon men een digitale fakkel aansteken, inmiddels zijn hier al ruim 20.000 digitale fakkels aangestoken. Vanuit Nederland, China, Duitsland en Frankrijk verklaren vele mensen solidair te zijn met de gedupeerden.

Om 20:00 is de toch van start gegaan, om 19:30 uur werd het programma afgetrapt op de Vismarkt. Aan de tocht doen ook grotere instellingen als de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG mee. Naar schatting zouden er ruim 10.000 deelnemers zijn.

Trekkers

Naast de vele duizenden deelnemers die lopend aan de tocht mee doen, doen er ook een dertigtal boeren mee. In een colonne zijn ze met tientallen trekkers naar de Stad. Ze hebben zich hiertoe verzameld bij het gemeentehuis in Loppersum, aldaar vertrokken ook meerdere bussen naar de fakkeltocht in Groningen.

De organisatie benadrukt dat het gaat om een vreedzaam protest. Het is niet de bedoeling om met de trekkers de binnenstad in te gaan, al wordt er mogelijk wel een rondje over de ringweg gereden.

De boeren hebben zich met de trekkers hebben zich op de Spilsluizen in Groningen verzameld om hier vandaan te protesteren.

Dit kan u ook interesseren:

Trekker belandt op de kop in sloot bij Sellingen; bestuurder bekneld (video)

Man raakt met scootmobiel te water in Alteveer

87-jarige Fietser overleden na aanrijding met busje in Sebaldeburen (video)

error: Deze content is beveiligd!